Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Οι μηχανισμοί που συμβάλλουν στην καρκινογένεση είναι οι μεταλλάξεις του επιδερμικού DNA και η ανοσοκαταστολή η οποία επιτρέπει στον αναπτυσσόμενο όγκο να διαφύγει της ανοσολογικής επιτήρησης και να αναπτυχθεί προοδευτικά. Τα μόρια DNA του δέρματος δέχονται συνεχώς επιθέσεις από την παραγωγή …
Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Οι μηχανισμοί που συμβάλλουν στην καρκινογένεση είναι οι μεταλλάξεις του επιδερμικού DNA και η ανοσοκαταστολή η οποία επιτρέπει στον αναπτυσσόμενο όγκο να διαφύγει της ανοσολογικής επιτήρησης και να αναπτυχθεί προοδευτικά.
Τα μόρια DNA του δέρματος δέχονται συνεχώς επιθέσεις από την παραγωγή ελευθέρων ριζών λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας. Η παραγωγή ενεργών μορφών οξυγόνου (ROS) προάγει το οξειδωτικό στρες όταν ο σχηματισμός τους υπερβαίνει την αντιοξειδωτική αμυντική ικανότητα. Η μείωση του οξειδωτικού στρες μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση της έκθεση στον ήλιο ή/και την αύξηση της αντιοξειδωτικής άμυνας.
Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν την παραγωγή των ROS, ή τερματίζουν άμεσα την ενεργό δράση τους, «συλλαμβάνοντας» τις ελεύθερες ρίζες και έχουν ενεργό ρόλο στους μηχανισμούς επιδιόρθωσης της κυτταρικής βλάβης. Τα ROS αποτελούν υποπροϊόντα του φυσιολογικού μεταβολισμού μας και χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα ως μέσο προσβολής των παθογόνων μικροργανισμών.
Επομένως, η κατάλληλη διατροφή δρα προστατευτικά απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία μέσω των τροφίμων που περιέχουν αντιοξειδωτικά και είναι τα εξής.
• Βιταμίνη Ε : Βρίσκεται στα φυτικά έλαια, στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
• Βιταμίνη C : Βρίσκεται σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά όπως πιπεριά, ντομάτα, εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, φράουλες, μπρόκολο, μαϊντανός κ.ά.
• Βιταμίνη Α και καροτενοειδή: Βρίσκονται στα πράσινα, κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, στο συκώτι, στη μαργαρίνη, στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
• Ιχνοστοιχεία (σελήνιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος):
α. Σελήνιο: Βρίσκεται στα ψάρια, στα οστρακοειδή, στα εντόσθια (συκώτι, νεφρά), στο κρέας, στα αβγά και στα δημητριακά.
β. Μαγγάνιο: Βρίσκεται στο μαύρο ψωμί, στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς, στο τζίντζερ και στο τσάι. Επίσης, τα ζωικά προϊόντα περιέχουν μικρές ποσότητες μαγγανίου.
γ. Ψευδάργυρος: Βρίσκεται στο κρέας, στα θαλασσινά, στο συκώτι και στα δημητριακά.
• Φλαβονοειδή: Βρίσκoνται στο μπρόκολο, κρεμμύδι, μήλο, σταφύλι, κακάο, τσάι και κόκκινο κρασί.
• ω-3 λιπαρά οξέα: Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομό, τόνο, σαρδέλα, ρέγκα, ξιφία, μουρούνα), στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους και στο ελαιόλαδο.
Φωτεινή Τολιοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος