Η ποιότητα ζωής του ασθενούς είναι καθοριστική για την καλύτερη πρόγνωση της νόσου και συνδέεται άμεσα με την ανταπόκριση στις θεραπείες, τη σωστή διατροφή αλλά και την ψυχολογική υποστήριξη από το οικείο περιβάλλον. Βέβαια, ο ρόλος της φροντίδας που επωμίζεται ο φροντιστής του ασθενούς είναι αρκετά αγχωτικός, ειδικά όταν η παροχή βοήθειας ξεκινά με τις πρώτες ημέρες στο νοσοκομείο. Μερικές προτάσεις μπορούν να διευκολύνουν αυτή την παραμονή και να κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα σε αυτό το χώρο.
Κάποιες γενικές οδηγίες αφορούν την αγορά αναλώσιμων προϊόντων, μιας χρήσης, όπως χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια, χαρτοπετσέτες, ποτήρια, πιάτα και καλαμάκια. Επιπρόσθετα, κάποια τρόφιμα που μπορούν να αποθηκευτούν εκτός ψυγείου είναι χρήσιμα και δρουν ενισχυτικά στη θρέψη του ασθενούς, ειδικά όταν κρίνονται αναγκαία τα μικρά και συχνά γεύματα. Αυτού του είδους τα τρόφιμα είναι:
- κράκερ
- μπισκότα
- δημητριακά πρωινού
- ψωμί του τοστ
- μπάρες δημητριακών/φρούτων
- φρούτα
Βέβαια, η κατανάλωση αυτών των τροφίμων εξαρτάται πάντα από τα συμπτώματα και τη δυνατότητα κατάποσης του ασθενούς.
Πολλές φορές, ο φροντιστής επιμελείται ο ίδιος το γεύμα του ασθενούς μεταφέροντάς το στο νοσοκομείο. Αυτό εγκυμονεί κάποιους κινδύνους γιατί υπάρχει πιθανότητα μικροβιακής μόλυνσης του φαγητού. Ο φροντιστής δε θα πρέπει να αφήνει το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες και επιβάλλεται η έγκαιρη τοποθέτηση στο ψυγείο κάθε μαγειρεμένου ή ευαλλοίωτου τροφίμου ή η διατήρηση του φαγητού ζεστό (πάνω από 60 οC )μέχρι αυτό να σερβιριστεί στον ασθενή.
Τα ευαλλοίωτα τρόφιμα είναι αυτά που περιέχουν μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και υγρασίας και γι αυτό το λόγο αλλοιώνονται εύκολα (τρόφιμα υψηλού κίνδυνου) και είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και τα οστρακοειδή. Τα τρόφιμα αυτά ευνοούν τη γρήγορη ανάπτυξη των μικροοργανισμών και γι αυτό πρέπει να προστατεύονται από επιμολύνσεις και να διατηρούνται σε θερμοκρασίες ψύξης.
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην περίπτωση που ο ασθενής είναι ανοσοκατεσταλμένος (με ουδετερόφιλα λιγότερα από 2Χ103/mm3) όπου θα πρέπει να αποφεύγονται:
- τυριά με μούχλα
- απαστερίωτα γαλακτοκομικά προϊόντα
- μαλακά τυριά (π.χ ανθότυρο)
- ωμά ή ελάχιστα μαγειρεμένα θαλασσινά, ψάρια, αβγά, κρέατα & πουλερικά
- προβιοτικά προϊόντα
Σε περίπτωση που τα ουδετερόφιλα είναι λιγότερα από 0,5Χ103/mm3 θα πρέπει να αποφεύγεται επιπλέον και η κατανάλωση:
- ωμών λαχανικών
- μη ξεφλουδισμένων φρούτων
- αποξηραμένων φρούτων
- μη παστεριωμένων χυμών
- νερό ή παγάκια μηχανής
- παγωτό μηχανής
- φρέσκους ξηρούς καρπούς
- μη μαγειρεμένα βότανα και καρυκεύματα
- μη παστεριωμένο μέλι
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την υπομονή και την θετική στάση του φροντιστή θα κάνουν την παραμονή του ασθενούς πιο ανώδυνη και θα συνδράμουν στη ελάχιστη παραμονή του στο νοσοκομείο.
Φωτεινή Τολιοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος