Νοσ. Αττικόν: Ξεκινά Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο του μαστού δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο Αττικόν. Το νέο Ιατρείο θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα στα εξωτερικά ιατρεία της Β´ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, αρχής γενομένης από την ερχόμενη, στις 6 Μαρτίου.

Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη “survivorship clinic” στη χώρα μας. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Ογκολογίας, διευθύντριας της ΒΠΠΚ Αμάντας Ψυρρή και του καθηγητή Χειρουργικής, αντιπροέδρου της Ιατρικής Σχολής Νικολάου Αρκαδόπουλου, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή υπότροφο Καλλιόπη Καλαϊτζή, Ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Νέο Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο

Ως survivors ορίζονται τα άτομα, που παραμένoυν εν ζωή, συνεχίζοντας να λειτουργούν κατά τη διάρκεια και μετά την υπέρβαση μιας σοβαρής δυσκολίας ή απειλητικής για τη ζωή ασθένειας. Στον καρκίνο ένας ασθενής θεωρείται επιζών, από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι το τέλος της ζωής του.

Σε ένα Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο (Survivorship Clinic) ο/η ασθενής καθοδηγείται σε evidence-based αλλαγές.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν στη διατροφή, στη φυσική δραστηριότητα, στη διαχείριση του στρες, στην ποιότητα του ύπνου, στη στήριξη των κοινωνικών σχέσεων και στην απεξάρτηση από δυσμενείς για την υγεία συνήθειες (κάπνισμα, αλκοόλ κτλ), ώστε ο επιζών να ακολουθήσει ένα νέο τρόπο ζωής, που θα διευκολύνει τη βελτίωση και την πρόληψη επιπλοκών του νοσήματός του, πάντα παράλληλα με την υπόλοιπη ενδεδειγμένη θεραπεία (φαρμακευτική, χειρουργική, κτλ).
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου της  Βίκυς Καρατζαφέρη παρακάτω