Καρκίνος Νεφρού

Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες μεταξύ 50 και 70 ετών

Τι είναι ο καρκίνος νεφρού

Αυτό το είδος καρκίνου εντοπίζεται στα νεφρά. Τα νεφρά είναι όργανα στο μέγεθος μιας γροθιάς και βρίσκονται πίσω από τα όργανα της κοιλιάς. Στους ενήλικες, η πιο συχνή μορφή είναι το αδενοκαρκίνωμα του νεφρού ή καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων (περίπου το 90% των καρκινικών όγκων).

Τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν ένα είδος καρκίνου νεφρού που λέγεται όγκος του Wilms ή νεφροβλάστωμα. Η συχνότητα του καρκίνου του νεφρού τείνει να αυξάνεται. Μια πιθανή αιτία είναι ότι οι απεικονιστικές τεχνικές χρησιμοποιούνται πλέον πιο συχνά, με αποτέλεσμα να μπορούν να ανιχνευθούν ακόμη και σε τυχαίο έλεγχο. Σε πολλές περιπτώσεις ο καρκίνος ανιχνεύεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, και ως εκ τούτου, η θεραπεία του είναι πιο εύκολη.

Σπανίως εμφανίζει προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα στα πρώτα στάδια. Σε επόμενα στάδια, τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι:

  • απώλεια όρεξης
  • κόπωση
  • αιμορραγία στα ούρα
  • πόνο στην πλάτη ή στα πλευρά που δεν υποχωρεί
  • απώλεια βάρους
  • πυρετός

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του νεφρού είναι η ηλικία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η αποτυχία της θεραπείας για τη νεφρική ανεπάρκεια, οι κληρονομικές παθήσεις, το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση σε συγκεκριμένες ουσίες στο χώρο εργασίας (κάδμιο ή συγκεκριμένα εντομοκτόνα).

Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του νεφρού γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο ουρολόγος και ο νεφρολόγος. Απαιτούνται αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις, απεικονιστικές εξετάσεις που συμπεριλαμβάνουν υπέρηχοαξονική ή μαγνητική τομογραφία και βιοψία (περιλαμβάνει αφαίρεση ιστού από τους νεφρούς και εργαστηριακό έλεγχό του για την ανεύρεση σημείων καρκίνου).

διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ