Βουλιμία

Η νευρική ή ψυχογενής βουλιμία είναι μια σοβαρή για την υγεία του ατόμου διατροφική διαταραχή. Τα άτομα που παρουσιάζουν βουλιμία τρώνε κρυφά μεγάλες ποσότητες φαγητού και στη συνέχεια, τις αποβάλλουν με ανθυγιεινούς τρόπους. Οι τρόποι αυτοί συμπεριλαμβάνουν την πρόκληση εμετού για να ξεφορτωθούν τις θερμίδες, την κατάχρηση καθαρτικών, διατροφικών σκευασμάτων απώλειας βάρους, διουρητικών και κλύσματος μετά από τα γεύματα. Ένας ασθενής που πάσχει από βουλιμία μπορεί να ασκείται υπερβολικά και να εφαρμόζει εξαντλητικές δίαιτες.

Τα ακριβή αίτια τη βουλιμίας δεν είναι γνωστά. Μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η ψυχική υγεία και η ανάγκη κοινωνικής αποδοχής.

Τα συμπτώματα της βουλιμίας είναι:

  • Υπερβολική ανησυχία για το βάρος
  • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε ένα γεύμα
  • Απώλεια αντίληψης της ποσότητας φαγητού που καταναλώνεις
  • Πρόκληση εμετού μετά από τα γεύματα
  • Χρήση καθαρτικών, διουρητικών και κλύσματος χωρίς λόγο
  • Περιορισμός κατανάλωσης φαγητού
  • Κατάχρηση διαιτητικών συμπληρωμάτων για αδυνάτισμα

Αντιμετώπιση βουλιμίας

Η θεραπεία περιλαμβάνει μια ομάδα ειδικών που θα πρέπει να ασχοληθούν με το κάθε περιστατικό. Είναι σημαντικό να έχεις κοντά σου τους οικείους σου, οι οποίοι θα σε βοηθήσουν τόσο να αντιληφθείς την ύπαρξη του προβλήματος και να απευθυνθείς στους ειδικούς για θεραπεία όσο και θα σταθούν δίπλα σου κατά τη διάρκεια αυτής.

Η ομάδα των ειδικών που ασχολούνται με ασθενείς που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές είναι ο διαιτολόγος και ο ψυχολόγος ή ψυχίατρος. Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί νοσηλεία του ασθενούς για αποκατάσταση της βλάβης που έχει υποστεί ο οργανισμός.

Ο διαιτολόγος θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διατροφής κατάλληλο για τις ανάγκες του ατόμου, το οποίο θα τον βοηθήσει να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να μη νιώθει πείνα. Είναι σημαντικό να τρως τακτικά και σωστά και να μην περιορίζεις την πρόσληψη τροφής.

Ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος είναι σημαντικοί στη διαδικασία της θεραπείας, γιατί μπορούν να στηρίξουν ψυχολογικά το άτομο που πάσχει και να το βοηθήσουν να αναπτύξει σωστή διατροφική συμπεριφορά. Επίσης, επειδή μπορεί να προέρχεται από συναισθηματικά- ψυχολογικά αίτια ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στη συμβουλευτική πάνω στα προβλήματα που μπορεί να έχει. Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να ληφθεί συμπληρωματικά και φαρμακευτική αγωγή.

διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ