1. Ηλικία.
Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες. Η συχνότητα της όμως αυξάνεται δραματικά με την πρόοδο της ηλικίας.
2. Κάπνισμα.
Σχετίζεται με αύξηση της συχνότητας του καρκίνου των ωοθηκών, χωρίς να είναι γνωστός ο μηχανισμός.
3. Διατροφή και τρόπος ζωής.
Η συχνότητα της νόσου είναι αυξημένη στις γυναίκες των ανεπτυγμένων χωρών και ελαττώνεται στις χώρες που η κατά κεφαλήν κατανάλωση ζωικού λίπους είναι χαμηλή.
4. Εγκυμοσύνη.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει αύξηση της συχνότητας της νόσου σε άτοκες γυναίκες ή σε γυναίκες που εμφάνισαν εμμηνόπαυση σε μεγάλη ηλικία. Αντίθετα η συχνότητα της νόσου μειώνεται με τις κυήσεις και την παρατεταμένη χρήση αντισυλληπτικών.
5. Υστερεκτομή.
Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ολική υστερεκτομή (χωρίς αφαίρεση ωοθηκών) για καλοήθη νόσο εμφανίζουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου.
6. Καρκίνος του μαστού.
Οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα καρκίνου των ωοθηκών. Στην περίπτωση αυτή έχει ενοχοποιηθεί η ύπαρξη μεταλλαγμένων γονιδίων BRCA1 & BRCA2.
7. Σύνδρομο Lynch II.
Επίσης στο σύνδρομο lynch II που αφορά σε άνδρες και γυναίκες, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου σε άλλα όργανα όπως στις ωοθήκες, στο ενδομήτριο, στο μαστό, στον προστάτη κ.α.
8. Γενετικοί παράγοντες.
Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 1 στις 70 γυναίκες με ελεύθερο οικογενειακό ιστορικό θα εμφανίσει καρκίνο των ωοθηκών. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι η συχνότητα του κληρονομικού καρκίνου των ωοθηκών δεν υπερβαίνει το 1-5% του συνόλου των περιπτώσεων.
#θεαγένειο #theagenio #hospital #hospitallifecenter #νοσοκομείο #health #θεαγένειονοσοκομείο #thessaloniki