Ποιοι τύποι καρκίνου στο στήθος διαγιγνώσκονται ως Στάδιο 0 και 1;

Ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του στήθους είναι το in situ πορογενές καρκίνωμα του μαστού, όπου ο καρκίνος ξεκινά στους γαλακτοφόρους αδένες.

Τι σημαίνει in situ;

Οι καρκίνοι στο στάδιο 0 ονομάζονται «τοπικό καρκίνωμα». Καρκίνωμα είναι ο καρκίνος και η ορολογία in situ που στα λατινικά σημαίνει επί τόπου δηλώνει ότι πρόκειται για το αρχικό σημείο, δηλαδή τοπικά. Οι 3 πιθανοί τύποι καρκινώματος είναι:

  • Μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα του μαστού (DCIS)
  • Μη διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα του μαστού (LCIS)
  • Νόσος Paget στο δέρμα της θηλής του στήθους

Τι είναι το στάδιο 0;

Το μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα είναι ένας μη διηθητικός καρκίνος όπου μη φυσιολογικά κύτταρα ανευρίσκονται στην εσωτερική επιφάνεια του γαλακτοφόρου αδένα. Στο στάδιο 0 τα άτυπα κύτταρα δεν έχουν εξαπλωθεί εκτός των αδένων. Πρόκειται για ένα πρώιμο στάδιο καρκίνου που είναι ιάσιμο, αλλά αν δεν ανιχνευθεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να εξαπλωθεί στους περιβάλλοντες ιστούς.

Το μη διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα του μαστού γενικώς δεν θεωρείται καρκίνος. Παρόλο που περιλαμβάνεται η λέξη καρκίνος στην ονομασία του, περιγράφει μόνο την ανάπτυξη μη φυσιολογικών και μη διηθητικών κυττάρων που σχηματίζονται στους λοβούς. Κάποιοι επιστήμονες προτιμούν τον όρο λοβιακή νεοπλασία. Η ύπαρξη αυτής της νόσου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί καρκίνος στο στήθος. Αν έχεις διαγνωστεί με LCIS, ο γιατρός σου πιθανόν να σου συστήσει κλινικές εξετάσεις στο στήθος και μαστογραφία. Στη συνέχεια, προτείνεται η κατάλληλη θεραπεία βάσει των αποτελεσμάτων των εξετάσεων αυτών.

Τι είναι το στάδιο 1;

Ο καρκίνος στο στάδιο αυτό είναι εμφανής, αλλά υπάρχει μόνο στο αρχικό σημείο εμφάνισής του, εκεί όπου τα μη φυσιολογικά κύτταρα ξεκίνησαν να αναπτύσσονται. Διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο και μπορεί να θεραπευθεί αποτελεσματικά.

Το στάδιο 1 χωρίζεται σε στάδιο 1α και 1β. Η διαφορά καθορίζεται από το μέγεθος του όγκου και των λεμφαδένων με στοιχεία καρκίνου. Στο στάδιο 1α ο όγκος είναι μικρότερος από το μέγεθος ενός φιστικού (2εκ ή και λιγότερο) και δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Στο στάδιο 1β οι λεμφαδένες έχουν στοιχεία καρκίνου με μικρές ομάδες κυττάρων μεγέθους σχεδόν 1 κόκκου ρυζιού (0.2mm με 2.0mm) και είτε δεν υπάρχει όγκος στο στήθος είτε ο όγκος είναι μικρότερος από το μέγεθος ενός φιστικιού (2εκ ή λιγότερο). Όπως και το στάδιο 0, το στάδιο 1 θεωρείται ότι είναι ιάσιμο και με καλή πρόγνωση.

διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ