Τι είναι η Βιταμίνη D;
– Η βιταμίνη D αποτελεί μια απαραίτητη βιταμίνη για τον οργανισμό, γνωστή και ως “βιταμίνη του ηλίου”! Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, διασφαλίζοντας έτσι την καλή υγεία των οστών, ενώ η έλλειψή της έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων, καρκίνου και καρδιοπαθειών. Αυτό είναι ένα δείγμα του πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη D για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Που συμβάλλει η βιταμίνη D;
– Φυσιολογική λειτουργία του Ανοσοποιητικού.
– Καλή υγεία των οστών.
– Διατήρηση φυσιολογικής κατάστασης των δοντιών.
– Καλή διάθεση και αίσθημα χαράς – μείωση συμπτωμάτων κατάθλιψης.
– Ενέργεια.
– Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.
– Μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών. Παθήσεων.
Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη D;
– Η βιταμίνη D διακρίνεται σε βιταμίνη D2 ή εργοκαλσιφερόλη, την οποία την λαμβάνουμε κυρίως με τη τροφή και ειδικότερα με φυτικής προέλευσης προϊόντα (όπως τα μανιτάρια) και σε βιταμίνη D3 ή χοληκαλσιφερόλη, την οποία την λαμβάνουμε είτε μέσω της τροφής από ψάρια και ζωικής προέλευσης προϊόντα, είτε μέσω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Η βιταμίνη D που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής αποτελεί μόνο το 10% της συνολικής βιταμίνης D, ενώ το υπόλοιπο 90% προέρχεται από την έκθεση στον ήλιο.
Οι τροφές που είναι πιο πλούσιες σε βιταμίνη D είναι :
– Λιπαρά ψάρια όπως σολωμος, ρεγγα, τόνος, σαρδέλες.
– Συκώτι.
– Μουρουνέλαιο.
– Αυγό – Κρόκος.
– Γαλακτοκομικά.
συμβουλές απο το Αντιαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο»