Η σωστή διατροφή παρέχει στους ογκολογικούς ασθενείς το κατάλληλο σωματικό βάρος αλλά και παράλληλα ενισχύει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους. Έχει βρεθεί ότι η διατροφή με έμφαση στις φυτικές τροφές δρα ευεργετικά για την υγεία των ασθενών. Έρευνες έδειξαν ότι μια μεγάλη κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, σπόρων, ελαίων και φρούτων παρέχει αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μπορεί να επηρεάσουν θετικά τη φλεγμονή, την ενδοθηλιακή λειτουργία και τον πόνο.
Κατά την καλοκαιρινή περίοδο οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν, συνήθως, σε μείωση της όρεξης των ασθενών, γεγονός που μπορεί να δράσει ανασταλτικά στην επίτευξη ή στη συντήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Η κατανάλωση γευμάτων που να είναι απλά μαγειρεμένα, με αποφυγή των τηγανιτών και πολύ λιπαρών γευμάτων, τα μικρά και συχνά γεύματα, η αποφυγή των υγρών-νερού μαζί με τα γεύματα και μια μικρή βόλτα ή ένα μπάνιο στη θάλασσα μπορεί να δράσει ευεργετικά στην αύξηση της όρεξης των ασθενών.
Επιπλέον, λόγω της απώλειας νερού, μέσω του ιδρώτα, οι ασθενείς χρειάζεται να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα νερού αλλά και τρόφιμα που να είναι πλούσια σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά ενώ παράλληλα ενισχύουν τον οργανισμό τους με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Τέλος, η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης με την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αβγών και κρέατος, δρα ευεργετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα, στη μυϊκή μάζα και κατά επέκταση στη μυϊκή δύναμη και στη κινητικότητα των ασθενών.
Μια εύκολη και θρεπτική καλοκαιρινή συνταγή είναι, η γνωστή σε όλους μας, τα «γεμιστά». Πρόκειται για ένα γεύμα που παρέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το γεύμα αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, B1, B6, και Κ, σε φυλλικό οξύ, σίδηρο και κάλιο, ενώ αποτελεί πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταμίνης Β2.
Τα γεμιστά μπορούν να καταναλωθούν τόσο από τον ασθενή όσο και από τον φροντιστή ή την οικογένεια του ασθενούς. Πρόκειται για ένα γεύμα μαλακιάς υφής, που μπορεί να υποστεί επιπλέον τροποποίηση της υφής του και να καταναλωθεί από άτομα που έχουν πρόβλημα με τη μάσηση και την κατάποση. Επιπλέον, τα γεμιστά συνοδεύονται ευχάριστα με τυρί, όπως είναι η φέτα, αλλά και με γιαούρτι, παρέχοντας στον οργανισμό του ασθενούς την κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης.
Προτεινόμενη συνταγή : Γεμιστά
Χρόνος προετοιμασίας : 20 λεπτά
Χρόνος παρασκευής : 1 ώρα
Αριθμός μερίδων : 6
Υλικά
- 6 ντομάτες
- 6 πιπεριές
- 2 τριμμένα ξερά κρεμμύδια
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κολοκυθάκι ψιλοκομμένο
- 15 κ.σ. ρύζι καρολίνα
- 1 κ.σ. πελτέ
- 4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 4 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 100 mL ελαιόλαδο
- ½ κ.γ αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Αδειάζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες και τις πιπεριές και το πολτοποιούμε σε ένα πολυκόφτη.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά το πολτοποιημένο μίγμα, ενώ στη συνέχεια αναμιγνύουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτουμε 1 φλυτζάνι νερό και βράζουμε για 5 λεπτά.
- Σε ένα ταψί τοποθετούμε τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις γεμίζουμε με το παραπάνω μίγμα.
- Περιχύνουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε 1 φλυτζάνι νερό στο ταψί .
- Ψήνουμε στους 180ο για μια περίπου ώρα.
- Σερβίρουμε σε ένα πιάτο με τη συνοδεία μιας φέτας ψωμιού και 60 γρ. φέτας ή ½ κεσεδάκι γιαούρτι.
Διατροφική δήλωση / μερίδα ΔΠΑ*
Ενέργεια 350kcal 17,5%
Πρωτεΐνες 5,5g 7,9%
Λιπαρά 17,5g 22,4%
Κορεσμένα λιπαρά 2,5g 12,5%
Υδατάνθρακες 44,9g 19,7%
Σάκχαρα 7,7g 8,5%
Φυτικές ίνες 5,3g 21,0%
Αλάτι 0,07g 7,4%
ΔΠΑ *: Διαιτητική Πρόσληψη Αναφοράς