Για τον ασθενή με καρκίνο, η διατροφή αποτελεί καταλυτικό παράγοντα όχι μόνο, για την καλύτερη πρόγνωση της νόσου αλλά και για την ποιότητα ζωής του. Για το λόγο αυτό, η συστηματική διατροφική ενημέρωση αποτελεί το μέσο επίτευξης αυτού του στόχου.
Ατυχώς όμως, η ενημέρωση αυτή όταν δε στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα, τόσο ο ασθενής, όσο και το οικείο περιβάλλον του, αποπροσανατολίζονται και χάνουν το δρόμο τους για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Κι όμως, το 70% της πληροφόρησης στο διαδίκτυο είναι υλικό μη επιστημονικά αποδεκτό. Αυτό οφείλεται είτε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει τεκμηρίωση είτε στο ότι η έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί είναι στατιστικά μη σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πληροφοριών είναι ψευδές, συμπαρασύροντας και το πόρισμα που έχει προκύψει.
Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου σχετικά με το τι ισχύει γύρω από τη διατροφή, προχωρούμε στο επόμενο θέμα που αφορά την κατανάλωση ζάχαρης.
- Μύθος ή πραγματικότητα: Η κατανάλωση ζάχαρης
Η σουκρόζη ή σακχαρόζη ή κοινώς ζάχαρη, είναι ένας δισακχαρίτης, αποτελούμενος από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης. Ανήκει στην κατηγορία των απλών υδατανθράκων, που είναι γνωστοί και ως σάκχαρα, και έχουν την ιδιότητα να απορροφούνται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Αντίθετα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες που βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά, στα δημητριακά και στα όσπρια, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να απορροφηθούν εξαιτίας των διαιτητικών ινών που περιέχουν.
Οι υδατάνθρακες, είτε είναι απλοί, είτε σύνθετοι, αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας και ειδικά για τους ιστούς του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο μεταβολισμός τους έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή γλυκόζης, η οποία αποδίδει ενέργεια στο σώμα μας, με τη μορφή των θερμίδων (kcal).
Βέβαια, εκτός από τους υδατάνθρακες, καταναλώνουμε και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι πρωτεΐνες και τα λίπη, τα οποία και αυτά μετατρέπονται σε γλυκόζη. Μέσω του μεταβολισμού των τροφών, η γλυκόζη είναι η πηγή ενέργειας για τα κύτταρά μας. Έτσι, είτε έχουμε καταναλώσει ζάχαρη, είτε όχι, τα κύτταρά μας θα προσλάβουν τη γλυκόζη για να ανταπεξέλθουν δομικά και λειτουργικά.
Επομένως, όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, είτε είναι φυσιολογικά (υγιή), είτε είναι καρκινικά, χρησιμοποιούν τη γλυκόζη για την επιβίωσή τους. Όμως, παρόλο που τα καρκινικά κύτταρα καταναλώνουν γλυκόζη με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι τα φυσιολογικά κύτταρα, δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η υπερβολική κατανάλωσης ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, δεν υπάρχουν δεδομένα ότι η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί καρκίνο ή προάγει την εξέλιξή του και κατ’ επέκταση και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Βέβαια, η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης έχει συσχετιστεί με χρόνιες νόσους, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου. Επιπρόσθετα, υπάρχουν μελέτες που έχουν συσχετίσει την ύπαρξη σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνου του μαστού.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι ή κατανάλωση ζάχαρης δεν είναι απαγορευτική για τους ογκολογικούς ασθενείς. Βέβαια, όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου, συστήνεται ο περιορισμός των τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη, όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τα σακχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη.
Φωτεινή Τολιοπούλου
Διαιτολόγος–Διατροφολόγος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
-Burley J V. Sugar consumption and human cancer in sites other than the digestive tract. Review Eur J Cancer Prev, Aug 1998 ;7(4):253-77.
-Debras Charlotte, Chazelas Eloi, Srour Bernard, et al. Total and added sugar intakes, sugar types, and cancer risk: results from the prospective NutriNet-Santé cohort. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 112, Issue 5, November 2020, Pages 1267–1279.
-Depeint Flore, Niamba Claude-Narcisse, Illner Anne-Kathrin et al. Investigating the Modifications of Sugar Perception and Consumption in Cancer Patients. Nutrition and Cancer, Volume 70, 2018 – Issue 7.
-Gibney J Michael, Vorster H Hester, Kok J Frans. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ, 2007.
-Kang Chifei, LeRoith Derek, Gallagher J Emily. Diabetes, Obesity, and Breast Cancer. Endocrinology, Volume 159, Issue 11, November 2018, Pages 3801–3812.
-Malik S Vasanti, Li Yanping, Pan An, et al. Long-Term Consumption of Sugar-Sweetened and Artificially Sweetened Beverages and Risk of Mortality in US Adults. CIRCULATIONAHA/ Apr 2019, 30;139(18):2113-2125.
– Σφλώμος Κωνσταντίνος. Χημεία Τροφίμων. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΟΤΑ, 2017.