Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι σπάνιος (μόλις το 0,5-4,6% των περιπτώσεων καρκίνου στον άνθρωπο). Ωστόσο, αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου στα παιδιά, μετά τα ατυχήματα.
Οι συχνότεροι τύποι καρκίνου στα παιδιά είναι:
- Οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία 26%
- Όγκοι εγκεφάλου 21%
- Νευροβλάστωμα 7%
- Λέμφωμα μη-Hodgkin 6%
Οι συχνότεροι τύποι καρκίνου στους εφήβους είναι:
- Λέμφωμα Hodgkin 15%
- Όγκοι θυρεοειδούς 11%
- Όγκοι εγκεφάλου 10%
- Όγκοι όρχεος 8%
Τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά και μπορεί να παρατηρηθούν και σε πολλά αλλά νοσήματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Τα αρχικά γράμματα των λέξεων στην πρόταση «Μαμά Άρχισε Πάλι Να Με Πονάει» παραπέμπουν στα συχνότερα συμπτώματα:
- Μάζα (όγκος) σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.
- Αιμορραγία από το δέρμα ή τα ούλα ή τη μύτη κ.λπ.
- Πυρετός που παρατείνεται, δε σχετίζεται με λοίμωξη ή συνδυάζεται με άλλα ύποπτα συμπτώματα.
- Νευρολογικά συμπτώματα (σπασμοί, πρόβλημα στη βάδιση, πρωινοί έμετοι κ.λπ.).
- Μάτια με διόγκωση, στραβισμό, πρόπτωση, μελανιές κ.λπ.
- Πόνος στα οστά, στο κεφάλι ή σε άλλο σημείο του σώματος.
Στόμα και συμπτώματα καρκίνου παιδικής και εφηβικής ηλικίας
- Οξείες λευχαιμίες. Ο βλεννογόνους του στόματος προσβάλλεται συχνά και, μερικές φορές, οι βλάβες του στόματος αποτελούν τα πρώτα σημεία της νόσου. Περιλαμβάνουν πετέχειες, εκχυμώσεις, αυτόματες αιμορραγίες ούλων, καθυστέρηση στην επούλωση χειρουργικών τραυμάτων, ελκώσεις και νεκρώσεις. Χαρακτηριστικό πρώιμο και συχνό εύρημα είναι η ουλίτιδα και η γενικευμένη διόγκωση των ούλων. Τα ούλα είναι διογκωμένα, ερυθρά, με έντονη φλεγμονή που μερικές φορές καλύπτουν τα δόντια. Συχνές είναι επίσης και άλλες λοιμώξεις, όπως καντιντίαση, ερπητικές λοιμώξεις, λοιμώξεις από βακτήρια κ.ά.
- Λέμφωμα Hodgkin. Η νόσος αυτή συνήθως εμφανίζεται με παρατεταμένη διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων. Το στόμα προσβάλλεται σπάνια με διογκώσεις που μπορεί να ελκωθούν.
- Λεμφωμα μη-Hodgkin. Το στόμα προσβάλλεται είτε ως μέρος της γενικής νόσου είτε, σπάνια, αποτελεί τη μόνη και αρχική εκδήλωση. Πρόκειται για διάχυτη μαλακή διόγκωση που εξαπλώνεται γρήγορα και ελκώνεται. Η πιο συχνή εντόπιση είναι η υπερώα και ακολουθούν τα οπίσθια ούλα, η βάση της γλωσσας και το έδαφος του στόματος.
- Λέμφωμα Burkitt. Είναι σπάνιο, υψηλού βαθμού κακοήθειας λέμφωμα μη-Hodgkin. Χαρακτηρίζεται από διόγκωση των γνάθων, που αυξάνει πολύ γρήγορα και προκαλεί οστικές καταστροφές, μετακίνηση και απώλεια δοντιών, πόνο, παραισθησία και παραμόρφωση προσώπου. Σπανίως εμφανίζονται διογκώσεις στα μαλακά μόρια.
Η συμβολή του οδοντιάτρου στην έγκαιρη διάγνωση και, κατ’ επέκταση, στην έγκαιρη θεραπεία και πρόγνωση του καρκίνου σε παιδιά και εφήβους είναι καθοριστική.
Η Αικατερίνη Θ. Κεβρεκίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983 και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από όπου αποφοίτησε το 2006. Το 2012 ολοκλήρωσε το τριετές πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Παιδοδοντιατρική του ΑΠΘ. Από το 2009 διατηρεί ιδιωτικό οδοντιατρείο στην Πτολεμαΐδα ως Παιδοδοντίατρος. Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πλήθος ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και παράλληλα έχει δημοσιεύσει εργασίες με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον στις Δυσπλασίες των Δοντιών, την Οδοντιατρική αντιμετώπιση ΑΜΕΑ και την Οδοντιατρική Φοβία.