Κακοήθεια και Αυξημένες Ενεργειακές Ανάγκες

Μια προτεινόμενη συνταγή που αποσκοπεί σε μια υψηλή ενεργειακή πρόσληψη είναι η συνταγή « Τυρόπιτα με αφράτη ζύμη». Πρόκειται για ένα γεύμα που είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, νιασίνη, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β1, Β2, Β12, Α και σίδηρο.

Η ύπαρξη κακοήθειας επηρεάζει σημαντικά το βασικό μεταβολισμό του ασθενούς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενέργεια που απαιτείται για όλες τις ζωτικές λειτουργίες του σώματός του. Επομένως, για να αποφευχθεί η απώλεια βάρους, εξαιτίας των αυξημένων ενεργειακών αναγκών του, απαιτείται και η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων.

Η ενίσχυση του διαιτολογίου με περισσότερες θερμίδες μπορεί να επιτευχθεί με τον εμπλουτισμό των γευμάτων με : βούτυρο, λάδι, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, γάλα, συμπυκνωμένο γάλα, τυρί, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, ζυμαρικά, πουρέ, ψωμί, κράκερ, μέλι και μαρμελάδα.

Μια προτεινόμενη συνταγή που αποσκοπεί σε μια υψηλή ενεργειακή πρόσληψη είναι η συνταγή « Τυρόπιτα με αφράτη ζύμη». Πρόκειται για ένα γεύμα που είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, νιασίνη, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β1, Β2, Β12, Α και σίδηρο. Μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας, ως πρωινό, ως μεσημεριανό ή βραδινό με τη συνοδεία μιας σαλάτας ή μιας σούπας, και ως σνακ ενδιάμεσα από τα γεύματα. Επειδή το τρόφιμο είναι σε μαλακή μορφή, μπορεί να καταναλωθεί εύκολα, αλλά και να τροποποιηθεί η μορφή του, μέσω τεμαχισμού ή πολτοποίησης.

 

Τυρόπιτα με αφράτη ζύμη

  • Μερίδες: 20
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά

 

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 γρ. φέτα
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 5%
  • 330 mL σόδα
  • 20 γρ baking powder
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 αβγό
  • 3 κ.σ. γάλα
  • 0,5 γρ. μοσχοκάρυδο
  • 2,5 γρ. αλάτι
  • 0,5 γρ. πιπέρι

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη σόδα το βούτυρο το αλάτι και το baking powder και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να γίνει μια σφικτή ζύμη που δε θα κολλά στα χέρια.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε σκεπασμένη για 15 λεπτά.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση.
  • Σε ένα ταψί 35Χ46 απλώνουμε το λάδι και τοποθετούμε με τις παλάμες μας τη μισή ποσότητα ζύμης .
  • Τρίβουμε τη φέτα πάνω από τη ζύμη και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.
  • Σε μια επιφάνεια, βάζοντας μια μικρή ποσότητα από το αλεύρι, ανοίγουμε φύλλο με την υπόλοιπη ζύμη και την τοποθετούμε επάνω από τη φέτα.
  • Αλείφουμε την τυρόπιτα με το μίγμα του κρόκου και το γάλα.
  • Σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε στους 180 οC για 40 περίπου λεπτά.

 

 

 

Διατροφική δήλωση/μερίδα ΣΗΠ*
Ενέργεια 362kcal 18,1%
Πρωτεΐνες 10,0g 14,3%
Λιπαρά 17,2g 22,1%
Κορεσμένα λιπαρά 10,0g 50,0%
Υδατάνθρακες 40,7g 16,0%
Σάκχαρα 1,6g 1,7%
Φυτικές ίνες 1,4g 5,5%
Αλάτι 1,0g 17,4%

   ΣΗΠ*: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

 

Φωτεινή Τολιοπούλου

Φωτεινή Τολιοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Φωτογραφία: Freepik