μια μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδο που εντοπίζει το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος

Η ομάδα των 11 έχει φτιάξει δικές της αλληλουχίες RNA μέσω αλγόριθμου οι οποίες ανιχνεύουν μικρά μόρια RNA (MicroRNA) στα ούρα των ασθενών. Στις περιπτώσεις αδενοκαρκινώματος του παγκρέατος στο Ι και ΙΙ στάδιο διαπιστώνεται υπερέκφραση τέτοιων μορίων. Πηγή:.voria.gr

Βρίσκονται ηλικιακά μόλις στις αρχές της δεκαετίας των 20 και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, εισφέροντας ο καθένας γνώσεις από τη δική του επιστήμη για την ανάπτυξη μιας μη επεμβατικής διαγνωστικής μεθόδου του αδενοκαρκινώματος του παγκρέατος Ι και ΙΙ σταδίου. Έντεκα φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη από τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Χημείας, Πληροφορικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας και Φυσικής του ΑΠΘ και από το τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου δουλεύουν αυτό τον καιρό μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Ιωάννη Βιζιριανάκη, το πρότζεκτ METIS (MicroRNA Expression Toehold Investigation System), στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού συνθετικής βιολογίας iGEM.

Στόχος τους είναι να καταφέρουν να προσφέρουν με τη μέθοδό τους τη δυνατότητα στους ασθενείς να εντοπίζουν εγκαίρως το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος, μια νόσο ασυμπτωματική στα πρώτα της στάδια, που σήμερα διαγιγνώσκεται, σύμφωνα με μελέτες, σε ποσοστό 68% των ασθενών στο τέταρτο στάδιο, όταν αρχίζει δηλαδή να εκδηλώνει σαφή συμπτώματα. Στην παρούσα φάση ο διαγνωστικός έλεγχος για το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος περιλαμβάνει απεικονιστικές εξετάσεις, όπως είναι η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, αλλά και πιο επεμβατικές, όπως η ενδοσκόπηση και η βιοψία, όλες εξετάσεις που δρομολογούνται αφότου υπάρξει η υποψία της νόσου, άρα κάποιο σύμπτωμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ