Καρκίνος του προστάτη, μετά το χειρουργείο τι;

Να ακούτε την κούρασή σας και να αντιμετωπίζετε τις μετεγχειρητικές εβδομάδες ανάλογα, μην βιάζεστε να επιστρέψετε στην εργασία σας, συνήθως επιστρέφουμε μετά από ένα μήνα και υπό την προϋπόθεση της ελαφριάς εργασίας (π.χ. γραφείου), σε άλλες περιπτώσεις το χρονικό διάστημα ίσως είναι μεγαλύτερο.

Η ριζική προστατεκτομή είναι η θεραπεία εκλογής σε ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη αφού δίνει τα καλύτερα μακροχρόνια ογκολογικά αποτελέσματα. Προσφέρει ίαση σε ποσοστό 90% σε ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη, όμως σε περιπτώσεις εκτεταμένης νόσου μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματική θεραπεία

Θα πρέπει να ξέρουμε ότι η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη δεν τελειώνει με ένα χειρουργείο ή μια επεμβατική πράξη, στην πραγματικότητα τότε ξεκινάει.

Ο καρκίνος του προστάτη σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι αντιμετωπίσιμος και οι ασθενείς συνήθως ζουν πολλά χρόνια με πολύ καλή ποιότητα ζωής.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που ανακύπτουν μετά από ένα χειρουργείο για καρκίνο του προστάτη είναι :

Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει η αίσθηση της επιτακτικής ούρησης ή της συχνουρίας, να βλέπουμε τα ούρα μας λίγο ροζ η και ποιο έντονο ερυθρό για λίγες ήμερες, είναι όμως συμπτώματα που υποχωρούν άμεσα. Σε περίπτωση που επιμένουν ή δεν μπορούμε να ουρήσουμε (δυσουρία)  ή ενδεχομένως εμφανίσουμε πυρετό, καλό θα είναι να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον θεράποντα Ιατρό μας.

Ακράτεια ούρων λόγω του τραυματισμού του έξω σφιγκτήρα της ουρήθρας , η οποία βελτιώνεται σταδιακά σε διάστημα εβδομάδων ή και μηνών και τελικά εξαφανίζεται, σε περιπτώσεις που επιμένει η ακράτεια  και ανάλογα με την βαρύτητα προτείνετε  η τοποθέτηση σφιγκτήρα ουρήθρας ,συνήθως δεν είναι συχνό φαινόμενο.

Στυτική δυσλειτουργία η οποία φτάνει στο 70% – 90%,  στις μέρες μας όμως υπάρχουν φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες χορηγούνται είτε ως χάπι, είτε με ενδοσηρραγγώδεις ενέσεις ,που σκοπό έχουν την επίτευξη στυτικής ικανότητας.

Η Κόπωση τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο είναι λογικό, και ως εκ τούτου πρέπει να περιοριστούν οι σωματικές δραστηριότητες, πλην του απλού περπατήματος για ελάχιστο χρόνο.

Να ακούτε την κούρασή σας και να αντιμετωπίζετε τις μετεγχειρητικές εβδομάδες ανάλογα, μην βιάζεστε να επιστρέψετε στην εργασία σας, συνήθως επιστρέφουμε μετά από ένα μήνα και υπό την προϋπόθεση της ελαφριάς εργασίας (π.χ. γραφείου), σε άλλες περιπτώσεις το χρονικό διάστημα ίσως είναι μεγαλύτερο.

Όσον αφορά την αθλητική δραστηριότητα, καλό θα είναι να περάσει το δίμηνο πιθανόν και τρίμηνο μετά το χειρουργείο, μην βιαστείτε να οδηγήσετε ακόμα, οι κραδασμοί μπορεί να επηρεάσουν την εσωτερική πληγή της επέμβασης, κάντε λίγο υπομονή για μερικές ημέρες. Τρώτε υγιεινά.

Συμφιλιωθείτε με τη νέα κατάσταση, είναι λογικό κάποια πράγματα που αφορούν την καθημερινότητα μας να αλλάξουν  για ένα χρονικό διάστημα.

Μη βιαστείτε να επιστρέψετε στους προηγούμενους ρυθμούς σας, χρειάζεται καιρός για να αναρρώσει το σώμα.

Ελέγχουμε τακτικά το PSA για πιθανή υποτροπή της νόσου και ακολουθούμε πιστά πάντα τις οδηγίες του θεράποντα Ιατρού μας

(με λίγα λόγια και με αίσθηση του χιούμορ, τον Ουρολόγο μας τον «παντρευόμαστε» ) .

Χρήστος Λεβέντης

Ουρολόγος Χειρουργός Επιμ. Β’

Γενικό Νοσοκομείου Διδυμότειχο

Χρήστος Λεβέντης