Ο Λάκωνας Δημήτρης Σιάχος, αποτελούσε ένα από τα πιο ελπιδοφόρα και αξιόλογα στελέχη της νέας γενιάς της Νέας Δημοκρατίας. Εύστροφος, δραστήριος, εξαιρετικός άνθρωπος, που είχε κερδίσει την εκτίμηση του κόσμου με την ενασχόλησή του με τα κοινά. Ο Δημήτρης, με καταγωγή από τους Μολάους Λακωνίας, είχε αποτελέσει και συνεχίζει να αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δύναμης για χιλιάδες καρκινοπαθείς, δημιουργώντας την ιστοσελίδα Wincancer.gr.
Στα 24 του χρόνια, διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο και οι γιατροί του έδιναν ελάχιστο χρόνο ζωής, όμως εκείνος έδωσε μια μεγάλη μάχη και την κέρδισε. Ώσπου στα 43 του, ο καρκίνος επανεμφανίστηκε. Ήταν τότε που ο Δημήτρης αποφάσισε να δώσει αυτή τη νέα μάχη δημόσια, ιδρύοντας το «WinCancer». Η ιστοσελίδα ξεκίνησε ως βιωματικό διαδικτυακό ημερολόγιο, που βασικό σκοπό είχε να δώσει αισιοδοξία και να βοηθήσει στην εξωστρέφεια των ασθενών με καρκίνο. Αλλά και για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ελληνική πολιτεία για θέματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε μία εθελοντική οργάνωση κοινωνικής αλληλεγγύης που συμβάλλει ενεργά στον αντικαρκινικό αγώνα.
Ο Δημήτρης έφυγε στις 21 Ιουλίου του 2017, παλεύοντας ως το τέλος και έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του και τη σύζυγο του Πίστη Κρυσταλλίδου, η οποία μέχρι και σήμερα συνεχίζει ανιδιοτελώς το έργο που ξεκίνησε εκείνος.
Η Πίστη σήμερα, τρία χρόνια μετά το θάνατο του Δημήτρη, μιλά στο «Λακωνικό Τύπο» για το έργο του «Win Cancer»
-Μιλήστε μας για την ιδέα της δημιουργίας του Win Cancer.
-Το Wincancer δημιουργήθηκε το 2016 από τον Λάκωνα Δημήτρη Σιάχο όταν για 3η φορά στη ζωή του ήρθε αντιμέτωπος με τον καρκίνο. Αποφάσισε να δώσει δημόσια αυτήν τη μάχη του, προσπαθώντας να σπάσει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που νοσούν
-Ποιοι είναι οι στόχοι και οι δράσεις του;
-Θέλουμε να είμαστε σημείο «αναφοράς» για τους καρκινοπαθείς, αλλά και ενημέρωσης και δράσης για όλους. Στη σελίδα μας υπάρχουν βιωματικές ιστορίες ανθρώπων που νίκησαν τον καρκίνο και μέσα από αυτές θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα αισιοδοξίας πως «ο καρκίνος νικιέται». Μας ενδιαφέρει επίσης να προβάλλουμε το έργο συλλόγων και οργανισμών, που ασχολούνται με τον αντικαρκινικό αγώνα.
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι ικανοποιητική; Συμμετέχει στις δράσεις σας;
-Είναι πραγματικά συγκινητική η συμμετοχή και η ανταπόκριση του κόσμου, μας αγκάλιασαν από την πρώτη δημόσια δράση μας το 2017, που ήταν το «ΔιαβάΖΩ».
Τότε πάνω από 1.000 άνθρωποι ήρθαν στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα και μας έφεραν βιβλία για τις βιβλιοθήκες των αντικαρκινικών νοσοκομείων! Μάλιστα σύντομα πρόκειται να δημιουργηθεί ακόμα μία, στη Νοσοκομειακή Μονάδα Μολάων. Η αγάπη του κόσμου είναι και ένας από τους λόγους που συνεχίζουμε.
-Πόσο σημαντική είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη για έναν ογκολογικό ασθενή, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί αυτό που του συμβαίνει;
-Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χαρακτήρα και ηθικό κώδικα, αρά θα αντιμετωπίσει τη νόσο με τους δικούς του όρους. Θεωρώ όμως σημαντικό πως σ’ αυτόν τον αγώνα ο ασθενής δεν πρέπει να μείνει ή να νιώθει μόνος, χρειάζεται συνοδοιπόρους.
Γι’ αυτό είναι καλό να αναζητήσει ψυχολογική στήριξη είτε από τους οικείους του είτε από επαγγελματίες και να μην απομονωθεί. Να έχει πίστη στον αγώνα και στον εαυτό του και να παραμένει αισιόδοξος.
Έχει αποδειχτεί πως η καλή ψυχολογία του ασθενή αποτελεί σημαντικό μέρος της επιβίωσης του.
-Ποια ήταν η κινητήριος δύναμη που σας ώθησε να συνεχίσετε το Win Cancer, έχοντας η ίδια βιώσει το χαμό του αγαπημένου σας από καρκίνο;
Το WinCancer ήταν ο λόγος που σηκώθηκα από το κρεβάτι, μετά τον χαμό του Δημήτρη μου, για να κάτσω μπροστά στον υπολογιστή. Στον ίδιο υπολογιστή που καθόταν και εκείνος για να συνεχιστεί αυτό που ξεκίνησε με τόσο πάθος και ελπίδα. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο στην αρχή, αλλά είχα την ανάγκη να το κάνω, άλλωστε του το είχα υποσχεθεί. Πήρα αγάπη και δύναμη από τους ανθρώπους που επικοινώνησαν εκείνο το διάστημα μαζί μου. Κατάλαβα ότι αξίζει να προσπαθήσω και να κρατήσω ζωντανό το WinCancer.
Προσπαθώ να μετατρέψω την απώλεια σε αιτία καλού.