Τεχνολογία στη μάχη κατά του καρκίνου

Η ανοσοογκολογία αποτελεί το νέο πρότυπο φροντίδας για πολλές μορφές καρκίνου.

Θεαματική είναι η χρήση της καινοτομίας στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο. Η υπόσχεση για σημαντικές προόδους στη θεραπεία του καρκίνου δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη, με πολλά υποσχόμενες εξελίξεις στην ανοσοθεραπεία και τις θεραπείες συνδυασμού.

Η ανοσοθεραπεία, είναι η καινοτόμα θεραπευτική προσέγγιση, που βασίζεται στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού, ώστε να καταπολεμήσει και, ιδανικά, να καταστρέψει το καρκινικό κύτταρο.

Η ανοσοθεραπεία δεν προσβάλλει άμεσα το καρκινικό κύτταρο, αλλά αποκαθιστά την αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση έναντι του όγκου, παρέχοντας διαρκή ανταπόκριση και μακροχρόνια επιβίωση στους ασθενείς.

Συγκριτικά με τη χημειοθεραπεία έχει αρχίσει ήδη να επιδεικνύει υψηλότερες και μεγαλύτερης διάρκειας ανταποκρίσεις, ενώ παράλληλα υπάρχουν εκτενή προγράμματα κλινικών μελετών για μια πληθώρα ενδείξεων στις οποίες η ανοσοθεραπεία ανταποκρίνεται με επιτυχία.

Η ανοσοογκολογία αποτελεί το νέο πρότυπο φροντίδας (standard of care) για πολλές μορφές καρκίνου, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής πολλών εκ των ογκολογικών ασθενών, μετατρέποντας τον καρκίνο, σταδιακά, από οξεία σε χρόνια πάθηση.

Τα βασικά πλεονεκτήματα της ανοσοθεραπείας σε σχέση με τις συμβατικές θεραπείες, όπως επιβεβαιώνεται από κλινικές μελέτες, είναι ο αντικειμενικός έλεγχος της νόσου για μακρύτερο χρονικό διάστημα και για περισσότερους ασθενείς.

Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της συνολικής επιβίωσης του ασθενούς (overall survival) και συνολικό όφελος επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (αύξηση του Progression-free Survival, PFS), με βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τον ασθενή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ