Η θεραπευτική άσκηση

Η θεραπευτική άσκηση , εφαρμόζεται στον πληθυσμό με υποκείμενα νοσήματα , είτε μετά από τραυματισμό , ασθένεια , είτε με χρόνιο νόσημα . Την επίβλεψη και την ευθύνη της αποκατάστασης ώστε να καταστεί ο ασθενής λειτουργικός την έχει ο Φυσικοθεραπευτής

Αναμφισβήτητα , η φυσική δραστηριότητα με κάθε μορφή άσκησης μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει στην ζωή μας . Έχουν γραφτεί χιλιάδες γραμμές για την σημαντική επίδραση που έχει στην καθημερινότητα μας , βελτιώνοντας την φυσική μας κατάσταση , λειτουργώντας προληπτικά μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης από μια σειρά παθήσεων , ακόμη και ενισχύοντας σημαντικά την ψυχολογία μας και την δημιουργικότητά μας .

Άσκηση και θεραπευτική άσκηση , τόσος λόγος γίνεται πλέον στην Ελλάδα , μια λεπτή ισορροπία και μια λεπτή διαφορά .

Η άσκηση , μπορεί και εφαρμόζεται στον υγιή πληθυσμό είτε ατομικά είτε συλλογικά . Την επίβλεψη ενός οργανωμένου προγράμματος άθλησης εαν και εφόσον το επιθυμεί κάποιος για σωστή προπόνηση , την έχει ο Γυμναστής / Καθηγητής Φυσικής Αγωγής . Ο ρόλος τους σημαντικός τόσο στην επίβλεψή όσο και στην συμβουλευτική και προαγωγή του ρόλου της άσκησης .

Η θεραπευτική άσκηση , εφαρμόζεται στον πληθυσμό με υποκείμενα νοσήματα , είτε μετά από τραυματισμό , ασθένεια , είτε με χρόνιο νόσημα . Την επίβλεψη και την ευθύνη της αποκατάστασης ώστε να καταστεί ο ασθενής λειτουργικός την έχει ο Φυσικοθεραπευτής . Ο φυσικοθεραπευτής έχει την ευθύνη της αξιολόγησης , επιλογής προγράμματος και την εκτέλεση . Όπως ορίζει η νομοθετική ρύθμιση “Αξιολογείν , Επιλέγειν και Εκτελείν” .

Επί σειρά ετών , ερευνών και πραγματικών περιστατικών ανθρώπων που είτε έχουν την φιλοσοφία της άσκησης στην καθημερινότητα τους , είτε επιλέξανε κάποια στιγμή της ζωής τους να στραφούν σε ένα πιο φυσικό τρόπο ζωής , είτε χρειάστηκαν θεραπευτική άσκηση , το μόνο βέβαιο είναι ότι υπήρξε τεράστια βελτίωση στην καθημερινότητα τους και στην Ποιότητα Ζωής τους .

Η συνεργασία όλων , μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη ροπή προς την φυσική δραστηριότητα και τα οφέλη της . Ας είμαστε όλοι αρωγοί σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής και να απαιτούμε την ποιότητα ζωής που θέλουμε .

Κατερίνα Μαχαιρά , PT, Msc ,

Νοσοκομείο – “Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”

MSc Management in Health and Social Welfare Services, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ,

Αν.Γρ. Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού – Συντονίστρια Ποιότητας Ζωής Ασθενών,

Αν. Γρ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ΝΔ ,

Πρ. Ταμίας ΠΤ Αττικής Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών-ΝΠΔΔ,

Πρόεδρος Επιστημονικού Τμήματος “ Φυσικοθεραπεία στην Υγεία των Γυναικών”,

Specialist in Health Promotion and Development of Preventive Programs ,

Specialist in Cancer Prevention Research

ΜΑΧΑΙΡΑ

 

 

https://unsplash.com/photos/Vz0RbclzG_w