Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής Για Καρκινοπαθείς

Μικρές σημαντικές συμβουλές για τη φροντίδα του στόματος Από την Δρ. Ουρανία Νικολάτου - Γαλίτη, DDS, MSc, DrDent, Στοματολόγο, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών

Μικρές σημαντικές συμβουλές για τη φροντίδα του στόματος

Γενικά διατηρούμε το στόμα μας καθαρό και υγρό και πίνουμε αρκετό νερό!

Οδηγίες για ασθενείς με καρκίνο στο στόμα, κεφαλή και τράχηλο, που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία, με ή χωρίς χημειοθεραπεία

  1. Kάνουμε πλύσεις συνεχώς, με 1 λίτρο χαμομήλι, 1 κουταλάκι, κοφτό, σόδα και 1 κουταλάκι, κοφτό, αλάτι. Το αρχίζουμε όταν αρχίσει η ακτινοθεραπεία. Όταν και αν το στόμα πονέσει, και μας τσούζει το διάλυμα, δεν βάζουμε το αλάτι και τη σόδα.
  • Γιατί χρειάζονται αυτές οι πλύσεις: διότι στο στόμα υπάρχει η φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα. Τα μικρόβια αυτά πολλαπλασιάζονται και «κάθονται» επάνω στο βλεννογόνο του στόματος, και κυρίως στις πληγούλες και παράγουν «τοξίνες», οι οποίες αυξάνουν  και επιδεινώνουν τις μικρές πληγούλες.
  • Γιατί συνεχώς: Διότι προσπαθούμε να συμπληρώσουμε το σάλιο, που μειώνεται με την ακτινοθεραπεία. Αφού το σάλιο παράγεται συνεχώς, έτσι και εμείς πλένουμε με το χαμομήλι συνεχώς. Για να μην κουραζόμαστε όρθιοι στο νεροχύτη, καθόμαστε στο τραπέζι, βάζουμε την κανάτα με το χαμομήλι αριστερά, ή μπροστά μας, ξεπλένουμε και φτύνουμε δίπλα, σε λεκανίτσα, δεξιά μας.

 

2. Φθορίωση και ενίσχυση της πάστας των δοντιών

Στην Ευρώπη, έχουμε την οδοντόπαστα Duraphat, με αυξημένη ποσότητα φθορίου. (Στην Αμερική έχουν το ζελέ Prevident, είναι το ίδιο). Μόλις μας ενημερώσουν ότι θα λάβουμε ακτινοθεραπεία, αρχίζουμε να πλένουμε τα δόντια μας με την οδοντόπαστα Duraphat. Αν μας τσούξει κάποια στιγμή στην πορεία η Duraphat, χρησιμοποιούμε άλλη, πχ παιδική οδοντόπαστα και όταν μπορέσουμε τη χρησιμοποιούμε πάλι. Η οδοντόπαστα μας προστατεύει όσο έχουμε ξηροστομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ