Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους βοηθά πολλαπλά τους ασθενείς με καρκίνο

Η Petra Thaller είναι δημοσιογράφος και ήταν αρχισυντάκτης του αθλητικού περιοδικού Allmountains. Το 2015 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Ενώ ακόμα υποβαλλόταν σε χημειοθεραπεία, ίδρυσε τον οργανισμό «Έξω κατά του καρκίνου» (OaC) ο οποίος προσφέρει στήριξη στους ασθενείς με καρκίνο μέσω υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων και ενημερωτικών ημερίδων για τα οφέλη της άθλησης.

Η ιδρύτρια του Οργανισμού Outdoors Against Cancer (OaC ) Petra Thaller μιλάει στον Τάσο Μεργιάννη
για την απόφασή της να ιδρύσει τον Οργανισμό , την εμπειρία της από την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα και στέλνει το δικό της μήνυμα στους πάσχοντες από καρκίνο.

Ποια είναι η προσωπική σας ιστορία με τον καρκίνο;

Τον Ιανουάριο του 2015 διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού. Καθώς η μητέρα μου είχε επίσης διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού αλλά εξακολουθεί σήμερα στα 80 έτη της να είναι δυνατή, ποτέ δεν ήμουν πραγματικά συγκλονισμένη ή φοβισμένη. Το μόνο πράγμα που σκέφτηκα ήταν «Θα μπορώ να πάω για σκι το χειμώνα ή να αθλούμαι; Θα είμαι άρρωστη; Θα χάσω το στήθος μου;» Παρέμεινα όμως ικανή να κάνω σκι και άλλα αθλήματα, ποτέ δεν ήμουν πραγματικά άρρωστη από χημειοθεραπεία και δεν έχασα το στήθος μου. Η ασθένεια έκανε τα πράγματα της ζωής μου, όπως η οικογένεια και οι φίλοι μου ακόμη πιο σημαντικά. Μέσω του έργου «OaC: my goal» είχα τη δυνατότητα να δημιουργήσω νέο κύκλο φίλων με ανθρώπους όπως η Σοφία Παπακωνσταντίνου από την CreThiDev. Η Σοφία είναι μια καταπληκτική γυναίκα η οποία δεν είναι μόνο μέρος του έργου λόγω των κοινών στόχων αλλά και άτομο με δημιουργική σκέψη και κοινωνική ευαισθησία.

Πότε και πως αποφασίσατε να ιδρύσετε τον Οργανισμό OaC;

Η απόφαση να ιδρύσω τον οργανισμό OAC ήρθε τρεις ημέρες μετά από μία εκδρομή σκι που είχα πάει κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας μου. Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν ανάλογες δράσεις υπαίθριων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών και των φίλων, μου φάνηκε λογικό να το κάνω εγώ.

Ποιος ήταν αρχικά ο προσωπικός σας στόχος και κατά πόσο θεωρείτε ότι σήμερα έχει επιτευχθεί;

Ο προσωπικός μου στόχος είναι να υπενθυμίσω τη σημασία της κίνησης στη ζωή και την κοινωνία μας. Η κίνηση, η ζωή και η φύση είναι ένα σύνολο. Ο στόχος αυτός πρέπει να επιτευχθεί μέσω ενός πανευρωπαϊκού δικτύου εκπαιδευτών, ώστε οι προτάσεις του OAC να είναι διαθέσιμες για όλους στην Ευρώπη. Αυτές οι δράσεις συνοδεύονται με τη μεταφορά γνώσης σχετικά με τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής – φυσικό αλλά και πνευματικό. Ωστόσο, η ευχαρίστηση, η χαρά και η διασκέδαση κατά τη διάρκεια της υπαίθριας άσκησης δεν είναι μόνο για τους ασθενείς με καρκίνο, αλλά και για τους υγιείς ανθρώπους. Εδώ μιλάμε για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια πρόληψη.

Με ποιο τρόπο βοηθάει η αθλητική δραστηριότητα και η επαφή με την φύση τους ασθενείς με καρκίνο;

Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους βοηθά τους ανθρώπους σε πολλαπλά επίπεδα. Το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο δυνατό , τα επίπεδα βιταμίνης D ανεβαίνουν, πράγμα που βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης. Η ψυχή είναι ισορροπημένη και συμβάλλει επίσης στην επιτάχυνση της επούλωσης. Για να το συνοψίσουμε, η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους έχει πολύ θετική επίδραση σε πολλές ασθένειες όπως ο καρκίνος και υπάρχουν μελέτες που το αποδεικνύουν.

Ποιες δράσεις έχετε διοργανώσει στην Γερμανία;

Στη Γερμανία υπάρχουν τακτικές αθλητικές δράσεις σε διαφορετικές πόλεις και επιπλέον προσφέρουμε μηνιαίες νυκτερινές πεζοπορίες και ιστιοπλοϊκά ταξίδια. Ξεκινώντας από το 2020, σχεδιάζουμε μια περιοδεία σε διάφορες πόλεις για να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους. Το 2019 αρκετοί Γερμανοί ασθενείς με καρκίνο συμμετείχαν σ’ ένα ταξίδι ιστιοπλοΐας στο Ιόνιο πέλαγος στην Ελλάδα.

Ποιος είναι ο λόγος της επίσκεψης σας στη χώρα μας;

Εκτός από το γεγονός ότι είμαι μεγάλη λάτρης της Ελλάδας(γελάει); Είχαμε μια συνάντηση στην Αθήνα, μαζί με όλους τους εταίρους από την Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Αυστρία και Ιταλία, η οποία διοργανώθηκε από τον ελληνικό οργανισμό και εταίρο του έργου, Creative Thinking Development (CreThiDev) στα πλαίσια του διετούς Ευρωπαϊκού έργου «Έξω κατά του καρκίνου: κινηθείτε, βγείτε έξω και ζήστε» (Outdoors Against Cancer: Move yourself, go out and live – OaC my goal) για το κοινό μας έργο το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν η τέταρτη φορά που συναντηθήκαμε το έτος 2019 για να σχεδιάσουμε τις μελλοντικές δράσεις του έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

«Έξω κατά του καρκίνου»: Μια καινοτόμος προσέγγιση για τους ασθενείς