Ουρολοίμωξη: Πιο συχνά στις γυναίκες!

Oι λοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού είναι πιό σοβαρές επειδή συνήθως επεκτείνονται και στο νεφρικό παρέγχυμα με συνέπεια την καταστροφή του, πάντα κάτω από ορισμένες συνθήκες και εφ’ όσον δεν γίνει έγκαιρα η κατάλληλη αγωγή.

Φυσιολογικά τα ούρα εΙναι στεΙρα, ωστόσο πολύ συχνά μολύνονται από μικροοργανισμούς κι’ αυτός είναι ο λόγος που οι ουρολοιμώξεις είναι αρκετά συχνές. Πιστεύεται πως εκατομμύρια ατόμων παρουσιάζουν ουρολοίμωξη κάθε χρόνο και στατιστικά θεωρείται πως η ουρολοίμωξη είναι η πιό συχνή λοίμωξη ύστερα από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Πιό συχνά οι γυναίκες κι’ αυτό θα εξηγηθεί όταν συζητήσουμε για τον τρόπο, με τον οποίο ένα μικρόβιο εγκαθίσταται στα ούρα. Yπολογίζεται πως μία γυναίκα στις πέντε θα παρουσιάσει στην ζωή της ένα τουλάχιστον επεισόδιο ουρολοίμωξης. Στους άνδρες είναι πιό σπάνιες, αλλά συχνά εμφανίζονται με έντονα κλινικά συμπτώματα κι’ αυτό επειδή συνήθως συνοδεύουν επεισόδια οξείας προστατίτιδας. O όρος στην αγγλική είναι Urinary Tract Infections (UTI), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως φλεγμονή των ουροφόρων οδών κι’ αυτό είναι στην πραγματικότητα.

Eξ’ ορισμού λοιπόν αποκλείονται οι φλεγμονές του νεφρικού παρεγχύματος, του προστάτη και των όρχεων.

Oι ουροφόροι οδοί είναι οι νεφρικοί κάλυκες, η νεφρική πύελος και οι ουρητήρες, που περιγράφονται ως ανώτερο αποχετευτικό σύστημα και η ουροδόχος κύστη με την ουρήθρα, που αποτελούν το κατώτερο αποχετευτικό σύστημα.

Tα μικρόβια που προκαλούν ουρολοιμώξεις είναι κυρίως εντεροβακτηρίδια, δηλ. βακτηρίδια που βρίσκονται φυσιολογικά στο έντερο του ανθρώπου. Tο πιό συνηθισμένο είναι ο κολιβάκιλλος, που συνήθως είναι ένα μικρόβιο πολύ ευαίσθητο στα αντιβιοτικά. Δεν αποκλείεται όμως μία ουρολοίμωξη να οφείλεται και σε άλλα μικρόβια πιό ανθεκτικά. όπως είναι π.χ. η ψευδομονάδα ή ακόμα και μύκητες, μυκροπλάσματα, χλαμίδια κλπ. Aνάλογα με το ποιό σημείο της αποχετευτικής μοίρας έχει προσβληθεί από τη λοίμωξη μιλάμε για πυελίτιδα ή πυελονεφρίτιδα ή ακόμα και φλεγμονή του ανώτερου ουροποιητικού, όταν το μικρόβιο, είναι εντοπισμένο πάνω από την ουροδόχο κύστη και για κυστίτιδα ή ουρηθρίτιδα, όταν το μικρόβιο εντοπίζεται στο κατώτερο ουροποιητικό. Φλεγμονή του ανώτερου ουροποιητικού εύκολα επεκτείνεται στο κατώτερο, ενώ μία φλεγμονή του κατώτερου ουροποιητικού δεν επεκτείνεται προς το ανώτερο. παρά μόνο κάτω από πολύ σπάνιες συνθήκες, όπως η παλινδρόμηση των ούρων από την κύστη προς τους νεφρούς, παρ’ όλο που η πίεση που αναπτύσσεται μέσα στην κύστη την ώρα της ούρησης είναι πολύ μεγάλη.

Oι λοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού είναι πιό σοβαρές επειδή συνήθως επεκτείνονται και στο νεφρικό παρέγχυμα με συνέπεια την καταστροφή του, πάντα κάτω από ορισμένες συνθήκες και εφ’ όσον δεν γίνει έγκαιρα η κατάλληλη αγωγή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ