Σήμερα θα μιλήσουμε για τους τρόπους αντιμετώπισης που υιοθετεί ένα παιδί στις περιπτώσεις που ο ένας γονέας διαγνωσθεί με την ασθένεια του καρκίνου…👨👩👧👨👩👧👦
📌Το ηλικιακό στάδιο και το γνωστικό επίπεδο 🧠του παιδιού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πως θα αντιληφθεί και θα αντιμετωπίσει την κατάσταση.
📌 Επιπλέον, το πώς θα μιλήσει, εξηγήσει και ενημερώσει η οικογένεια το παιδί θα καθορίσει και την μετέπειτα προσαρμογή του στην κατάσταση αλλά και την στάση του απέναντι στην ασθένεια σαν συνθήκη.
Έχουν βρεθεί τέσσερα (4️⃣) στυλ αντιμετώπισης που το παιδί τείνει να υιοθετεί όπως θα δείτε και στην παρακάγτων εικόνα.
1️⃣ Μπαίνω στη θέση του🙍
Υιοθετώντας αυτό το στυλ το παιδί προσπαθεί να κατανοήσει τι θα ήθελε ο γονιός αυτή τη στιγμή και προσπαθεί να το κάνει. Το παιδί που υιοθετεί αυτό το στυλ αντιμετώπισης έχει αυξημένη ενσυναίσθηση και νοιάζεται αρκετά για το πώς αισθάνεται ο άλλος άνθρωπος. Είναι ένα παιδί που προσπαθεί να διευκολύνει την κατάσταση, αποφεύγει να κάνει σκανταλιές και μπορεί να κάνει και κάποιες από τις δουλειές του σπιτιού προκειμένου να «ελαφρύνει» τους γονείς.
2️⃣Δεν τρέχει τίποτα🤷
Το παιδί που υιοθετεί αυτό το στυλ, προσποιείται ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην οικογένεια. Τείνει συνήθως να υποτιμά τη σοβαρότητα και τη φύση της ασθένειας. Συνήθως το ίδιο στυλ αντιμετώπισης υιοθετείται από ολόκληρο το οικογενειακό σύστημα. Η συμπεριφορά του παιδιού δεν παρουσιάζει διαφορές σε σύγκριση με πριν την ασθένεια. Διατηρεί την καθημερινή του ρουτίνα, συνήθειες, δραστηριότητες, δημιουργώντας μια αίσθηση ότι δεν υπάρχει η ασθένεια. Συνήθως, το συγκεκριμένο στυλ αντιμετώπισης μας δείχνει ότι το παιδί απωθεί τα όσα αισθάνεται και προσπαθεί να μην διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα με τα παιδιά, υπονοώντας ότι ενδέχεται να βιώνει το αίσθημα της ντροπής.
3️⃣ Αντλώ δύναμη από τους άλλους🙆
Ένα παιδί που υιοθετεί το συγκεκριμένο στυλ αντιμετώπισης, μας δείχνει ότι έχει μεγάλη ανάγκη από υποστήριξη (συναισθηματική, πρακτική, πληροφοριακή κλπ). Προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, χρειάζεται την βοήθεια των σημαντικών άλλων. Από αυτούς αναζητά βοήθεια, στήρικη, παρηγοριά, κουράγιο, δύναμη ώστε να μπορέσει να διατηρήσει και να ενισχύσει τα ψυχικά του αποθέματα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και να μην καταρεύσει.
4️⃣Θέτω το θέμα επι τάπητος 💬🗣️
Το παιδί που υιοθετεί το συγκεκριμένο στυλ επιδιώκει την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία με το οικογενειακό σύστημα και τους σημαντικός άλλους. Βάζει το θέμα στο τραπέζι, το επεξεργάζεται, εκφράζει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του και αναζητά την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων. Απαιτεί να έχει τις πληροφορίες που δικαιούται και δεν φοβάται να δείξει ότι μπορεί κάποια στιγμή να βρεθεί σε στιγμή αδυναμίας. Συνήθως το στυλ αυτό υιοθετείται από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.
‼️Τα παιδιά που υιοθετούν τα 3 πρώτα στυλ αντιμετώπισης καλό θα ήταν οι γονείς και οι σημαντικοί άλλοι να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό και να δουλέψουν ώστε να βοηθήσουν το παιδί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με το πιο βοηθητικό τρόπο που θα συμβάλλει στην υγιή συναισθηματική και γνωστική τους ανάπτυξη!
Σας ευχαριστώ,
Πηνελόπη Μελίδου
MSc Ψυχολόγος Υγείας
🏠 Βασ. Σοφίας 30, Πτολεμαΐδα
☎️ 2463400494, 6906928843
💻 pinelopi.melidou@gmail.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ