Τρόποι αντιμετώπισης της ξηροστομίας

Ο οδοντίατρος οφείλει να ενημερώσει τους ασθενείς, που εμφανίζουν προβλήματα μειωμένης ροής σάλιου ή ξηροστομίας, για τις επιπτώσεις της ξηροστομίας στην υγεία των δοντιών και του στόματος, για τα αίτια πρόκλησής της και την αναγκαιότητα σχολαστικής εφαρμογής των κανόνων στοματικής υγιεινής.

Η αντιμετώπιση της μειωμένης έκκρισης σάλιου ή της ξηροστομίας είναι επιτακτική, αφού η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει τη ζωή των πασχόντων. Τα άτομα που έχουν ξηροστομία δυσκολεύονται στη μάσηση, κυρίως των ξηρών τροφών, ενώ συχνά χρειάζεται να καταναλώνουν νερό όταν τρώνε.

Η αντιμετώπιση καταστάσεων, στις οποίες υπάρχει μειωμένη ροή σάλιου στο στόμα ή ξηροστομία, μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως: Με τη χορήγηση ουσιών που διεγείρουν τη ροή του σάλιου. Ήδη από τις αρχές του περασμένου αιώνα είχε διαπιστωθεί ότι η μάσηση τσιχλών, που δεν περιείχαν ζάχαρη, μπορούσε να ανακουφίσει τα άτομα που ένοιωθαν δυσφορία λόγω της ξηροστομίας που είχαν.
Η μάσηση των τσιχλών αυξάνει τη ροή του σάλιου και έτσι γίνεται καλύτερα ο καθαρισμός του στόματος από υπολείμματα υδατανθράκων ή οξέων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η τιμή του pH της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, γεγονός που οδηγεί στη μείωση του χρόνου απασβεστίωσης των δοντιών και στην ενίσχυση της επανασβεστίωσης των αρχόμενων τερηδονογόνων βλαβών.
Η μάσηση θα πρέπει να γίνεται τα πρώτα 20-30 λεπτά μετά την κατανάλωση της τροφής, αφού κατά το χρονικό αυτό διάστημα το pH της οδοντικής μικροβιακής πλάκας μειώνεται και έτσι τα δόντια γίνονται ευάλωτα στην τερηδονογόνο προσβολή.
Πολλές τσίχλες περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες, όπως άλατα φθορίου ή φωσφορικού διασβεστίου, που αυξάνουν την αντιτερηδονογόνο ικανότητά τους, ιδίως όσων περιέχουν ξυλιτόλη ή συνδυασμό ξυλιτόλης και σορβιτόλης.
%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%b1-2
Οι τσίχλες που περιέχουν οξεική χλωρεξιδίνη και πυριτικά άλατα παρεμποδίζουν το σχηματισμό οδοντικής πλάκας, ενώ η προσθήκη πενικιλίνης και παγκρεατικών ενζύμων με δράση κατά του σχηματισμού πέτρας στα δόντια και στα ούλα, βοηθάει στη θεραπεία της οξείας ελκωνεκρωτικής ουλίτιδας.
Με την αποφυγή χρήσης στοματοπλυμάτων που περιέχουν αλκοόλ, διότι αποξηραίνουν το στοματικό βλεννογόνο και επιδεινώνουν την κατάσταση. Με την αποφυγή κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και καπνίσματος από τα άτομα που εμφανίζουν ήδη πρόβλημα ξηροστομίας.
Με την τοποθέτηση και χρήση μηχανήματος, που ελέγχει την υγρασία στο υπνοδωμάτιο, κατά τη διάρκεια κυρίως του νυκτερινού ύπνου. Με τη χορήγηση υποκατάστατων σάλιου ή σκευασμάτων λίπανσης του στοματικού βλεννογόνου.
Για τη χορήγησή τους θα πρέπει να δοθεί η κατάλληλη συνταγή ή να υποδειχθεί το κατάλληλο σκεύασμα από τον θεράποντα ιατρό. Τα προϊόντα αυτά, που υπάρχουν σε μορφή διαλυμάτων, σπρέϊ και ζελέ, εμπλουτίζονται και με αρωματικές ουσίες και έτσι γίνονται αρκετά ελκυστικά. Συνήθως χρησιμοποιούνται πριν από την ομιλία και πριν από τον ύπνο.
Με τη χορήγηση χοληνεργικών φαρμάκων από το γιατρό. Τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται από τους ασθενείς που έχουν προβλήματα με την καρδιά τους.
Ο οδοντίατρος οφείλει να ενημερώσει τους ασθενείς, που εμφανίζουν προβλήματα μειωμένης ροής σάλιου ή ξηροστομίας, για τις επιπτώσεις της ξηροστομίας στην υγεία των δοντιών και του στόματος, για τα αίτια πρόκλησής της και την αναγκαιότητα σχολαστικής εφαρμογής των κανόνων στοματικής υγιεινής.
Επιπλέον κρίνεται σημαντικός ο ρόλος του στην παροχή συμβουλών προς τους ασθενείς του για την αποφυγή επιβλαβών συνηθειών, που ευνοούν την εμφάνιση ξηροστομίας, όπως καπνίσματος, χρήσης ναρκωτικών ουσιών και κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.

Νικολέτα Θάνου

Η Νικολέτα Θάνου είναι Οδοντίατρος Υγιειονολόγος με ειδίκευση στην Κοινωνική Προληπτική Οδοντιατρική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ