Θρόμβωση βαθιάς φλέβας: αιτίες, συμπτώματα και πρόληψη

Μιλήστε στον ιατρό μας, είναι αυτός που γνωρίζει το ιστορικό μας και μπορεί να μας προσφέρει εξατομικευμένη φροντίδα. Ο γιατρός θα αποφασίσει αν θα σας χορηγήσει την κατάλληλη αντιπηκτική αγωγή, εφόσον χρειάζεται.

Η θρόμβωση συμβαίνει όταν κύτταρα του αίματος συγκολλούνται και σχηματίζουν θρόμβους, οι οποίοι αποφράσσουν αγγεία. Όταν ο θρόμβος δημιουργηθεί σε βαθειά φλέβα λέγεται «εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση». Αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε φλέβες των ποδιών.

Οι ασθενείς με καρκίνο έχουν αυξημένο κίνδυνο (4% – και 20%) να αναπτύξουν θρομβώσεις. Μάλιστα αυτό φαίνεται να είναι η δεύτερη αιτία θανάτου γι’ αυτούς τους ασθενείς, μετά από τον καρκίνο. Ακόμη, η εμφάνιση θρόμβωσης μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη καρκίνου.

Αιτίες

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι προάγουν την δημιουργία θρόμβων, όπως ο ίδιος ο καρκίνος, τα φάρμακα της χημειοθεραπείας, η ακτινοθεραπεία.

Μερικοί τύποι καρκίνων παράγουν ουσίες, που διεγείρουν την πήξη του αίματος. Άλλοι τύποι καρκίνου πιέζουν τα αγγεία και διευκολύνουν έτσι τον σχηματισμό θρόμβων. Ο καρκίνος του εγκεφάλου, του ήπατος, του νεφρού, του πνεύμονα, των ωοθηκών, του παγκρέατος, του στομάχου και της μήτρας έχουν αυξημένο κίνδυνο να προκαλέσουν θρομβώσεις. Ο κίνδυνος είναι επίσης υψηλότερος σε περίπτωση λευχαιμίας, λεμφώματος και μεταστατικού καρκίνου.

Η χημειοθεραπεία συχνά μας σώζει τη ζωή. Όμως ορισμένα χημειοθεραπευτικά φάρμακα προάγουν τη διαδικασία της πήξης του αίματος, με την πρόκληση φλεγμονώδους βλάβης και τραυματισμού των αγγειακών κυττάρων. Μπορεί να τραυματίσει το αγγειακό ενδοθήλιο (κύτταρα των αγγείων), δημιουργώντας φλεγμονή που διευκολύνει την πήξη και τους θρόμβους.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να τραυματίσει το αγγειακό ενδοθήλιο (κύτταρα των αγγείων), δημιουργώντας φλεγμονή, που αυξάνει την πήξη και τις θρομβώσεις.

Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου θρόμβωσης είναι:

Οικογενειακό ιστορικό θρομβώσεων, Ορμονοθεραπείες, χειρουργικές επεμβάσεις, κύηση, κάπνισμα, παχυσαρκία. Αρκετοί από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορούν να ελεγχθούν με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Συμπτώματα

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή φλεβική θρομβοεμβολή αν δεν αντιμετωπιστεί, τότε ένα τμήμα του θρόμβου μπορεί να αποσπαστεί και να φτάσει στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή. Ορισμένα από τα συμπτώματα λόγω του σχηματισμού θρόμβου στις φλέβες είναι:

Οίδημα στο πόδι, στον αστράγαλο, στην κνήμη ή στο μπράτσο
Πόνος, κράμπες ή ευαισθησία, συχνά στη γάμπα
Ερυθρότητα, ερεθισμός στην κνήμη ή το μπράτσο
Αίσθημα θερμότητας ή βάρους στο πόδι

Στην περίπτωση της πνευμονικής εμβολής τα συμπτώματα που αναφέρονται είναι:

Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
Έντονη δυσκολία στην αναπνοή, ανεξήγητο λαχάνιασμα
Δυνατός πόνος στο στήθος, βήχας και ζαλάδα
Τάση λιποθυμίας, ζάλη
Αιμόπτυση

Η άμεση επικοινωνία με το γιατρό μας είναι απαραίτητη στην περίπτωση που παρατηρήσουμε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

Πρόληψη

O υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μας προστατεύσει από τον κίνδυνο της θρόμβωσης, όπως:

να κινούμαστε
να σηκωνόμαστε και να περπατάμε για λίγο
να τεντώνουμε και να κινούμε τα πόδια μας
να μην παραμένουμε στην ίδια θέση για μεγάλο διάστημα
να ασκούμαστε τακτικά και σωστά
να διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος
να διακόψουμε το κάπνισμα, αν καπνίζουμε
να πίνουμε πολύ νερό
να αποφεύγουμε το αλκοόλ και την καφεΐνη
να φοράμε κάλτσες, ή καλσόν συμπίεσης (ρωτάμε τον γιατρό μας σχετικά)

Ακόμη, ας μιλήσουμε με στο γιατρό μας, είναι αυτός που γνωρίζει το ιστορικό μας και μπορεί να μας προσφέρει εξατομικευμένη φροντίδα. Ο γιατρός θα αποφασίσει να μας χορηγήσει την κατάλληλη αντιπηκτική αγωγή, εφόσον χρειάζεται.
ΠΗΓΗ