Γιατί ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στους πυροσβέστες

Δεν είναι τόσο ο καπνός της φωτιάς που τον προκαλεί

Αμερικανικές μελέτες δείχνουν πως ούτε η καρδιακή νόσος ούτε η πνευμονική νόσος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στους πυροσβέστες, όπως θα περίμενε κανείς. Είναι ο καρκίνος.

Χιλιάδες πυροσβέστες έχουν πληγεί από τον καρκίνο στις ΗΠΑ και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι πυρκαγιές έχουν γίνει πολύ πιο τοξικές τα τελευταία 25 χρόνια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ των πυροσβεστών στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 12 χρόνια. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Πυροσβεστών (International Association of Fire Fighters), περίπου το 60% των πυροσβεστών καριέρας θα πεθάνουν από καρκίνο στις ΗΠΑ. Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από το διπλάσιο σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο.

Το 2013, μια μελέτη εξέτασε 30.000 πυροσβέστες από τρεις πόλεις των ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι το επάγγελμα συνδέεται με «μικρές έως μέτριες αυξήσεις» κινδύνου για διάφορους καρκίνους, ιδιαίτερα αναπνευστικούς, πεπτικούς και ουρολογικούς. Η μελέτη βρήκε ότι ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα αυξανόταν με κάθε πυρκαγιά στην οποία συμμετείχαν οι πυροσβέστες.

Όσο περισσότερο καιρό είναι κανείς στο επάγγελμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιο είδος καρκίνου, σύμφωνα με τη Susan Shaw, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας και καθηγήτρια περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στο State University of New York.

Δεν είναι τόσο ο καπνός της φωτιάς που προκαλεί τον καρκίνο. Είναι οι τοξίνες που διαφεύγουν κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς από τα πλαστικά που καίγονται και είναι καρκινογόνα. Το κύριο πρόβλημα είναι τα σύγχρονα αντικείμενα. Κάνουν τη ζωή μας πιο βολική, αλλά όταν πιάσουν φωτιά, γίνονται πολύ επιβλαβή.

Πριν από έναν αιώνα, τα σπίτια είχαν περισσότερο ξύλο, ύφασμα, μέταλλο και γυαλί. Σήμερα, έχουν περισσότερα πλαστικά και επιχρίσματα τα οποία δημιουργούν μια τοξική σούπα καρκινογόνων συστατικών όταν καίγονται. Τα συνθετικά υλικά δημιουργούν εκατοντάδες φορές περισσότερο καπνό από τα οργανικά. Τα επιβραδυντικά φλόγας -μόρια που εισάγονται στα πλαστικά για να μην πιάνουν εύκολα φωτιά- διπλασιάζουν την ποσότητα του καπνού και αυξάνουν τα τοξικά αέρια ακόμα και 10 φορές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ