Αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής, αλλά και τα χρόνια που υποφέρουμε από ασθένειες

Η μεγάλη πρόοδος που έχει γίνει στην αντιμετώπιση του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων δεν αντανακλάται τόσο ισχυρά στη θνησιμότητα που προκαλεί, λόγω της μεγαλύτερης επίπτωσης του εξαιτίας της αύξησης της ηλικίας του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό The Lancet έδειξε πως σε παγκόσμιο επίπεδο το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων έχει αυξηθεί σημαντικά. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν αυξηθεί και τα χρόνια ζωής που οι άνθρωποι υποφέρουν από κάποια ασθένεια.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που αφορούσε στοιχεία από 188 χώρες από το έτος 1990 έως το 2013 ( 23 συνολικά χρόνια) το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων σ’ όλο τον πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 6,2 χρόνια. Παράλληλα, με στοιχεία που αφορούσαν 306 ασθένειες, προέκυψε πως γι’ αυτήν την αυξημένη μακροζωία οι άνθρωποι πληρώνουν το κόστος να ταλαιπωρούνται περισσότερα χρόνια από ασθένειες. Κατά μέσο όρο αυτά τα μη υγιή χρόνια αυξήθηκαν από 8,4 στα 9,2 κατά τη χρονική περίοδο της μελέτης (1992-2013). Εκτός από την ταλαιπωρία που προκαλείται σε όσους υποφέρουν, μία πρόσθετη πτυχή αυτής της εξέλιξης είναι η επιβάρυνση που προκαλείται στα συστήματα υγείας που καλούνται να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών.
Εκτός των γνωστών ασθενειών που εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο σακχ. διαβήτης και οι πνευμομοπάθειες, φαίνεται να παρατηρείται μία αυξητική τάση από παθήσεις που οφείλονται στο μυοσκελετικό σύστημα, στις νευρολογικές ασθένειες, στις εξαρτήσεις, σε οφθαλμολογικά προβλήματα, στην κατάθλιψη και σ’ άλλες ψυχικές διαταραχές.
Ευτυχώς οι μεταδοτικές ασθένειες (λοιμώξεις) φαίνεται να μειώνονται και το ίδιο συμβαίνει και με τη βρεφική θνησιμότητα.
Σε σχέση με τους άνδρες, οι γυναίκες φαίνεται να ζουν περισσότερα υγιή χρόνια.
Η μεγάλη πρόοδος που έχει γίνει στην αντιμετώπιση του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων δεν αντανακλάται τόσο ισχυρά στη θνησιμότητα που προκαλεί, λόγω της μεγαλύτερης επίπτωσης του εξαιτίας της αύξησης της ηλικίας του παγκόσμιου πληθυσμού.
Για την Ελλάδα όσοι άνδρες γεννήθηκαν το 1990 έχουν, κατά μέσο όρο, ένα προσδόκιμο ζωής 74,53 ετών και υγιή χρόνια 65,34, ενώ όσοι γεννήθηκαν το 2013 έχουν προσδόκιμο 77,41 χρόνια και με υγιή χρόνια 67,90. Για τις γυναίκες τα αντίστοιχα χρόνια για το 19990 είναι 79,44 και 68,42, ενώ για όσες γεννήθηκαν το 2013 είναι 82,24 και 70,75.
Ευάγγελος Φιλόπουλος
——————————————————————————————
ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος είναι Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Ευρωκλινικής, (τέως Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ») και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας,
mail: efilopoulos@yahoo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ