Απώλεια μαλλιών

Συνήθως η τριχόπτωση είναι προσωρινή. Το κατά πόσο τα μαλλιά θα παραμείνουν ως έχουν, θα λεπτύνουν ή θα πέσουν, εξαρτάται από το φάρμακο, το συνδυασμό με άλλα φάρμακα, τη δοσολογία και την αντίδραση του οργανισμού

Η απώλεια των μαλλιών είναι μια συνήθης, αναστρέψιμη ωστόσο τις περισσότερες φορές παρενέργεια της χημειοθεραπείας, ειδικά μετά από χορήγηση ορισμένων φαρμάκων, αλλά και της ακτινοβολίας στο κεφάλι. Η χημειοθεραπεία επηρεάζει όλα τα κύτταρα του σώματος, άρα και τα τριχοθυλάκια, τα οποία παράγουν τις τρίχες, με αποτέλεσμα την απώλεια των τριχών της κεφαλής αλλά και ολόκληρου του σώματος.

Συνήθως η τριχόπτωση είναι προσωρινή. Το κατά πόσο τα μαλλιά θα παραμείνουν ως έχουν, θα λεπτύνουν ή θα πέσουν, εξαρτάται από το φάρμακο, το συνδυασμό με άλλα φάρμακα, τη δοσολογία και την αντίδραση του οργανισμού.

Συνήθως τα μαλλιά αρχίζουν να πέφτουν τούφες, τούφες, κυρίως κατά το λούσιμο ή το χτένισμα. Μερικά φάρμακα προκαλούν επίσης πτώση των βλεφαρίδων, των φρυδιών, των τριχών στο στήθος, στις μασχάλες, στα χέρια, στα πόδια ή στο εφηβαίο.

Η απώλεια των τριχών παρατηρείται κατά τον πρώτο και ως τον δεύτερο κύκλο της χημειοθεραπείας. Ενδεχομένως να υπάρξει επίσης ερεθισμός του δέρματος του κεφαλιού. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα μαλλιά αρχίζουν να βγαίνουν δυο με τρεις εβδομάδες μετά το τέλος της χημειοθεραπείας ως χνούδι. Στη συνέχεια, στον πρώτο μήνα αρχίζουν να φαίνονται οι πρώτες τρίχες και στο τέλος του δεύτερου μήνα μπορεί να έχουν μήκος μέχρι 1,5 εκατοστό.

fullsizerender-9-blackwhite

Ωστόσο τα «νέα» μαλλιά μπορεί να έχουν ενδεχομένως ένα ελαφρώς διαφορετικό χρώμα, διαφορετική υφή ή να είναι πιο σγουρά ή πιο ίσια από ό,τι στο παρελθόν. Αντίθετα με τη χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία προκαλεί απώλεια τριχών μόνο στην περιοχή που γίνεται.

Διαβάστε αναλυτικά τις συμβουλές για τη σωστή περιποίηση των μαλλιών εδώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ