Οι εθελοντές του WinCancer θα διαβάσουν τον «Μικρό Πρίγκιπα» στους μαχητές της ζωής!

Το WinCancer είναι μία εθελοντική ομάδα με ενεργή δράση και σημαντικό έργο σε έναν χώρο που για πολλούς από εμάς ακόμη αποτελεί ταμπού. Συνομιλώντας με την Πίστη Κρυσταλλίδου γρήγορα συνειδητοποιείς πως το όραμα, η αγάπη και η προσφορά υπάρχουν ακόμη και στις μέρες μας και θέλεις να γίνεις μέρος όλης αυτής της προσφοράς.

Πίστη γνωρίζουμε πως συνεχίζεις το σημαντικό έργο του WinCancer που άφησε ο άντρας σου, ο Δημήτρης Σιάχος. Θα ήθελες να μας πεις τι ακριβώς κάνει το WinCancer;

Το WinCancer ξεκίνησε από τον Δημήτρη Σιάχο ως βιωματικό διαδικτυακό ημερολόγιο, που βασικό στόχο είχε να δώσει αισιοδοξία, να ενημερώσει και να γίνει βήμα έκφρασης για τους καρκινοπαθείς. Να κάνει παρεμβάσεις στην πολιτεία, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι νοσούν και να προβάλει το έργο συλλόγων, που ασχολούνται με τον καρκίνο, τη δωρεά μυελού, αίματος και αιμοπεταλίων. Μετά την απώλεια του Δημήτρη προσπαθούμε να μείνουμε πιστοί στο όνειρο του και να συνεχίσουμε το έργο του.

Ως εθελοντική ομάδα κλείνετε τα 3 χρόνια λειτουργίας. Τι έχεις να θυμηθείς και να ξεχωρίσεις από αυτά τα χρόνια;

Σ΄ αυτά τα 3 χρόνια μέσα από τις βιωματικές ιστορίες που μας έχουν εμπιστευτεί, οι ασθενείς που πάλεψαν και παλεύουν με τον καρκίνο είδα τη μεγάλη δύναμη του ανθρώπου.

Είδα επίσης την άγνοια, που έχουμε για βασικά θέματα υγείας, είδα την αδιαφορία της πολιτείας, την εγκληματική αναμονή για θεραπείες και την έλλειψη φαρμάκων.

Είδα όμως γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς υπαλλήλους να αγωνίζονται να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας.

Είδα εθελοντές να έρχονται σε κάθε κάλεσμα μας… αυτά τα 3 χρόνια πίστεψα και πάλι στο «άνθρωπο» .

Το WinCancer γιορτάζει τα 3 χρόνια λειτουργίας του με έναν ξεχωριστό τρόπο. Θέλεις να μας μιλήσεις για αυτή την ¨εορταστική¨ δράση;

Ναι! έχουμε γενέθλια και από την πρώτη χρονιά είχαμε καθιερώσει την εθελοντική αιμοδοσία ως επετειακή δράση. Έτσι και φέτος ζητάμε από όλους σας, να μας κάνετε ένα δώρο καρδιάς! Να δώσετε αίμα στην τράπεζα αίματος του WinCancer με κωδικό 13917, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας οποιαδήποτε μέρα.
3 χρονια wincancer

Πίστη γιατί στην Ελλάδα ακούμε τόσο συχνά να μας καλούν σε αιμοδοσία; Δεν είμαστε αιμοδότες οι Έλληνες;

Δυστυχώς η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατατάσσεται στις χώρες που δεν μπορούν να καλύψουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα.
Το 40% του πληθυσμού αναφέρει ότι δεν δίνει αίμα επειδή δεν γνώριζε την ανάγκη, δεν χρειάστηκε να δώσει, δεν ενημερώθηκε ή δεν γνωρίζει τη διαδικασία αιμοδοσίας. Αν όλοι μας δίναμε 2 φορές το χρόνο αίμα οι ανάγκες της χώρας μας θα καλύπτονταν!

Ποια είναι η επόμενη δράση που διοργανώνει το WinCancer;

Αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την παγκόσμια ημέρα βιβλίου με ένα τρυφερό τρόπο. Την Τρίτη 23 Απριλίου λοιπόν, οι εθελοντές του WinCancer θα διαβάσουν τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ στους μαχητές της ζωής, στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισίας!

Θα υπάρχουν δυο ομάδες ο Jerome Kaluta και η Μάγδα Κομότογλου, θα διαβάσουν στους ασθενείς που θα περιμένουν στην αναμονή της βραχείας νοσηλείας για χημειοθεραπεία. Ενώ ομάδες εθελοντών μας θα διαβάσουν το βιβλίο μέσα στα δωμάτια νοσηλείας.

Είναι η πρώτη φορά που οργανώνουμε η δράση αυτή και έχουμε μια γλυκιά αγωνία να πάει καλά.
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ
Πίστη εσύ έχεις ζήσει το χειρότερο πρόσωπο του καρκίνου, αφού ήταν η αιτία που έχασες τον σύζυγό σου. Θέλοντας να σε ρωτήσω αν το βιβλίο σήμερα έχει ακόμη δύναμη να μας ταξιδεύει, θα μου επιτρέψεις να σε γυρίσω πίσω, σε εκείνες τις δύσκολες μέρες της νοσηλείας του Δημήτρη. Διάβαζε ο ίδιος ή εσύ βιβλία τότε, μέσα στο νοσοκομείο;

Ένας από τους λόγους που το WinCancer ασχολείται τόσο πολύ με το Βιβλίο είναι γιατί στη δική μας περίπτωση τα βιβλία λειτούργησαν ευεργετικά.

Όταν ο Δημήτρης έκανε τον κύκλο της χημειοθεραπείας του, πάντα παίρναμε μαζί μας βιβλία. Μου άρεσε πολύ να μου διαβάζει, ήταν μοναδικός αφηγητής.

Άλλα και στις ώρες της αναμονής, τις δύσκολες στιγμές τα βράδια, για μένα τα βιβλία ήταν καταφυγή. Ένα βιβλίο μπορεί πραγματικά να σε ταξιδέψει, εγώ το έζησα αυτό και το επιβεβαιώνω.

Πίστη πώς μπορούμε να ενημερωνόμαστε και όσοι από εμάς θέλουν να συμμετέχουν στο έργο και στις δράσεις του WinCancer;

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή αν θέλετε να συμπληρώσετε την αίτηση στην ιστοσελίδα μας http://wincancer.gr «Γίνε εθελοντής» και να σας ενημερώνουμε άμεσα για τις δράσεις μας. Για μας οι εθελοντές είναι η δύναμη μας
Κρυσταλλίδου
Κλείνοντας θα ήθελα να μας μεταφέρεις ένα από τα βασικά μηνύματα που προσπαθεί να περάσει στον κόσμο το έργο του WinCancer.

Δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας ο καρκίνος στιγματίζει, στόχος για μας:

«κανένας ασθενής να μην είναι και να μην αισθάνεται μόνος».

Ευελπιστούμε να είμαστε σημείο «αναφοράς» για τους καρκινοπαθείς, αλλά και ενημέρωσης και δράσης για όλους.

Θέλουμε να μετατρέψουμε κάτι «κακό» όπως ο καρκίνος, σε αφορμή και αιτία καλού, ακούγεται παράδοξο αλλά αυτό προσπαθούμε να κάνουμε!

Φανή Συντάκη

fb_img_1549191333696-1-150x150

Πίστη Κρυσταλλίδου – Οι εθελοντές του WinCancer θα διαβάσουν τον «Μικρό Πρίγκιπα» στους μαχητές της ζωής!