Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή ένα κακόβουλο και αβάσιμο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από δημοφιλή συνδρομητική υπηρεσία streaming, προέκυψε το ζήτημα συσχετισμού της ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωση) με διάφορες συστηματικές νόσους η αιτιολογία των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως. Αναμφίβολα, οι παθήσεις των δοντιών και η θεραπείες τους έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί ως αιτίες συστηματικών νόσων. Η ενδοδοντική θεραπεία δεν αποτελεί εξαίρεση. Τί είναι όμως η ενδοδοντική θεραπεία;
Το δόντι αποτελείται από σκληρούς ιστούς εξωτερικά (αδαμαντίνη, οδοντίνη, οστεΐνη) και μαλακούς εσωτερικά. Οι εσωτερικοί μαλακοί ιστοί αποτελούν τον πολφό, έναν πολυδύναμο ιστό ο οποίος αποτελείται κυρίως από αγγεία, νεύρα και συνδετικό ιστό. Ο χώρος στον οποίο βρίσκεται ο πολφός ονομάζεται πολφική κοιλότητα. Στην περίπτωση που ο πολφός εκτεθεί στο στοματικό περιβάλλον συνήθως από τερηδόνα ή τραυματισμό αρχίζει η διαδικασία της φλεγμονής του η οποία μπορεί να καταλήξει και στη νέκρωση του. Όταν η κλινική και η ακτινογραφική εικόνα υποδηλώσουν μη αντιστρεπτή βλάβη του πολφού ή νέκρωσή του τότε η ενδοδοντική θεραπεία είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία. Ενδοδοντική θεραπεία, λοιπόν, είναι η αφαίρεση του περιεχόμενου της πολφικής κοιλότητας και η διαμόρφωσή της σε κατάλληλο σχήμα ώστε να ακολουθήσει η ερμητική έμφραξή της με κάποιο βιολογικά συμβατό υλικό.
Αποτελεί μια σημαντική οδοντιατρική εργασία που εξαλείφει τον πόνο και διατηρεί τα δόντια στο φραγμό. Υπάρχει πληθώρα ερευνών και εργασιών που καταδεικνύει την αναγκαιότητα αλλά και την ασφάλεια της.
Είναι κοινώς αποδεκτό από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας και πλήρως τεκμηριωμένο ότι αποτελεί μία αποτελεσματική και πλήρως προβλέψιμη διαδικασία που θεραπεύει και αποτρέπει λοιμώξεις του στόματος και συνεπώς αποτρέπει παρά προκαλεί συστηματικές νόσους.
Συμπερασματικά, πάσης φύσεως τηλεοπτικά ή διαδικτυακά προγράμματα -μη τεκμηριωμένα- που παραπληροφορούν και οδηγούν το κοινό σε εσφαλμένες ιατρικές λύσεις δε θα πρέπει να προβάλλονται καθώς δημιουργούν σύγχυση και αλλοιώνουν την πραγματικότητα.
Η ενδοδοντική θεραπεία αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική οδοντιατρική εργασία και οποιοσδήποτε συσχετισμός με τον καρκίνο ή άλλες νόσους όπως υποδηλώθηκε στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αγγίζει τα όρια της ανήθικης κινδυνολογίας.
Μυλωνά Ζουμπουλία DDS, MSc
Οδοντίατρος – Ενδοδοντολόγος Α. Π. Θ.
——————————————————————————————–
Η οδοντίατρος Μυλωνά Δ. Ζουμπουλιά γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 1987. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) από όπου και αποφοίτησε το 2011. Στη συνέχεια, το 2012 ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), εισήχθη στο τριετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Ενδοδοντολογία της Οδοντιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πλήθος ελληνικών και διεθνών συνεδρίων ενώ παράλληλα έχει δημοσιεύσει εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Διατελεί μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων. Επαγγελματικά, άσκησε αποκλειστικά την παρούσα ειδικότητα σε συνεργαζόμενα οδοντιατρεία της Θεσσαλονίκης και της Πτολεμαΐδας και από τον Ιανουάριο του 2019 διατηρεί ιδιωτικό ενδοδοντολογικό οδοντιατρείο στην πόλη της Πτολεμαΐδας.