Καρκίνος των χειλέων

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου των χειλέων ανακαλύπτονται πρώτα από τον οδοντίατρο σε επίσκεψη απλού check-up

Τί είναι ο καρκίνος των χειλέων;

Ο καρκίνος των χειλέων είναι ένας τύπος καρκίνου του στόματος που απαντάται στο δέρμα των χειλέων. Μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στα χείλη (άνω ή κάτω χείλος), με συχνότερη εμφάνιση στο κάτω χείλος. Αναπτύσσεται από μη φυσιολογικά κύτταρα που εξέρχονται από τον έλεγχο και σχηματίζουν αλλοιώσεις ή όγκους στα χείλη. Το κάτω χείλος έχει περίπου 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης στο ηλιακό φως.

%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%b1-2

Ποιός κινδυνεύει από τον καρκίνο των χειλέων;

Οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο για καρκίνο των χειλιών. Περίπου 40.000 άνθρωποι διαγνιγνώσκονται με καρκίνο του στόματος κάθε χρόνο. Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των χειλεων είναι:

κάπνισμα και χρήση προιόντων καπνού

υπερκατανάλωση αλκοόλ

• ανοσοκαταστολή

• παρατεταμένη άμεση έκθεση στο φως (ήλιος/solarium/κ.α.)

άνθρωποι με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα

• οι άρρενες

• μόλυνση από ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV

• ηλικία από 40 ετών και άνω

Η πλειονότητα των καρκίνων του στόματος είναι συνδεδεμένη με την χρήση καπνού. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος σε ανθρώπους που κάνουν χρήση καπνού και αλκοόλ, συγκριτικά με αυτούς που κάνουν χρήση ενός από τα δύο. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και ειδικά εκείνοι που εκτίθενται παρατεταμένα στον ήλιο πρέπει να παρακολουθούνται συχνά.

Εϊναι θεραπεύσιμος;

Δεδομένης της υψηλής ευκρίνειας θέσης εμφάνισης η πλειονότητα των καρκίνων των χειλέων είναι εύκολα ανιχνεύσιμοι και θεραπέυσιμοι σε αρχικό στάδιο. Επιπρόσθετα, όταν εντοπίζεται και θεραπεύεται σε αρχικά στάδια ο καρκίνος των χειλέων είναι σχεδόν πάντα θεραπέυσιμος. Ωστόσο, οι μεγάλοι ή οι υποτροπιάζοντες καρκίνοι αυξάνουν τον κίνδυνο τοπικής και απομακρυσμένης διασποράς σε άλλη περιοχή του σώματος.

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Η πρόληψη συνίσταται στην αποφυγή χρήσης προιόντων καπνού, υπερκατανάλωσης αλκοόλ και περιορισμό της έκθεσης στο ηλιακό και τεχνητό φως (π.χ. solarium). Επίσης, η συχνή χρήση αντηλιακού χειλιών μειώνει τον κίνδυνο. Πάραυτα πολλοί άνθρωποι αγνοούν τη σημασία της προστασίας των χειλιών.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου των χειλέων ανακαλύπτονται πρώτα από τον οδοντίατρο σε επίσκεψη απλού check-up. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας συχνά και ειδικότερα όσοι εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των χειλέων.

——————————————————————————————————————————————-

Όμηρος Ι. Παπαθανασίου

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

 Ο Όμηρος Ι. Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 1983. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (AUTH)  από όπου αποφοίτησε το 2010 και συνέχισε την εκπαίδευση του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει εργαστεί ως Χειρουργός Οδοντίατρος (DDS) σε Οδοντιατρική κλινική του Νιούκασλ (Newcastle Dental Care, Newcastle upon Tyne, United Kingdom) και του Σαουθάμπτον (Tooth Booth, Southampton, United Kingdom) παράλληλα με την μετεκπαίδευση του. Από το 2013 ζει και εργάζεται στην Πτολεμαΐδα, όπου διατηρεί Ιδιωτικό Οδοντιατρείο.

 

 

 

Τα περιεχόμενα αυτής της ιστοσελίδας είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς.

Καμία από τις πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να θεωρείται ως υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία ή τον τρόπο ζωής σας.