Αισθητικές επεμβάσεις μαστού: Ιδανικό αποτέλεσμα με πλήρη διαγνωστικό έλεγχο!

Επομένως, ο σκοπός του διαγνωστικού ελέγχου πριν από κάποια αισθητική επέμβαση είναι να ανιχνεύσει οποιαδήποτε σημαντική διαταραχή του μαστού εγκαίρως, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί πριν το χειρουργείο. Γράφει η Φιορίτα Α. Πουλακάκη

Οι σύγχρονες αισθητικές επεμβάσεις μαστού μπορούν να δώσουν μια νεανική, ελκυστική κι αρμονική εικόνα στο γυναικείο στήθος με απόλυτη ασφάλεια και εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, αρκεί προηγουμένως οι ασθενείς να υποβάλλονται σε πλήρη διαγνωστικό έλεγχο.

Είτε πρόκειται για αυξητική μαστών είτε για μείωση κι ανόρθωση στήθους, που είναι και οι πιο συχνές, οι αισθητικές επεμβάσεις του μαστού είναι απόλυτα ασφαλείς. Δεν εγκυμονούν κανένα ογκολογικό κίνδυνο και δεν αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου ή άλλης παθολογίας των μαστών.

Συχνά, όμως, προϋπάρχουν αλλοιώσεις στους μαστούς που αν δεν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν πριν ή ταυτόχρονα με την αισθητική επέμβαση, η ασθενής και ο θεράπων ιατρός θα νοιώθουν επισφαλείς και θα αυξηθεί η πιθανότητα επανεπέμβασης των ασθενών αυτών προκειμένου να ταυτοποιηθεί η φύση της κάθε αλλοίωσης.

Επομένως, ο σκοπός του διαγνωστικού ελέγχου πριν από κάποια αισθητική επέμβαση είναι να ανιχνεύσει οποιαδήποτε σημαντική διαταραχή του μαστού εγκαίρως, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί πριν το χειρουργείο.

Η ανίχνευση ενός πρώιμου καρκίνου του μαστού ή άλλης σημαντικής παθολογίας είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η αισθητική επέμβαση δεν θα αποτελέσει αιτία καθυστέρησης στη διάγνωση και στη θεραπεία.

Ο μαστός μετά από μια αισθητική επέμβαση αλλάζει. Οι διαγνωστικές εξετάσεις πριν το χειρουργείο είναι απαραίτητες ως μέτρο σύγκρισης σε σχέση με μελλοντικές εξετάσεις μετά την αισθητική επέμβαση του μαστού.

Ο απαιτούμενος διαγνωστικός έλεγχος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία και το ιστορικό της ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς πρέπει να υποβάλονται σε υπερηχογράφημα του μαστού, καθώς και ενδελεχή κλινική εξέταση από έμπειρο κι εξειδικευμένο χειρουργό μαστού.

Στη συνέχεια, ανάλογα με τα ευρήματα, ο διαγνωστικός έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει ψηφιακή και μαγνητική μαστογραφία ή τομοσύνθεση. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο διαγνωστικός έλεγχος είναι καλό να πραγματοποιείται σε κάποιο εξειδικευμένο κέντρο μαστού, το οποίο να έχει σημαντική εμπειρία και να διαχειρίζεται μεγάλο όγκο περιστατικών, όπως για παράδειγμα στην Ευρωκλινική Αθηνών.

Η πραγματοποίηση των παραπάνω εξετάσεων γίνεται όμως και για έναν επιπλέον σημαντικό λόγο. Όπως τονίζει ο Βασίλειος Κρέτσης, Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής Ευρωκλινικής Αθηνών, οι αισθητικές επεμβάσεις του μαστού έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ειδικά όσον αφορά στην ποιότητα των ενθεμάτων που χρησιμοποιούνται.

Από την οπτική του πλαστικού χειρουργού, ο κ.Κρέτσης τονίζει τη σημασία και την αναγκαιότητα πλήρους διαγνωστικού ελέγχου πριν το χειρουργείο. Τα σχετικά τεστ συμβάλλουν στην επιλογή του κατάλληλου ενθέματος που ταιριάζει σωματομετρικά στο στήθος της κάθε ασθενούς και διασφαλίζουν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αισθητικά το καλύτερο δυνατό και θα έχει διάρκεία όχι για λίγα μόνο χρόνια, αλλά για την υπόλοιπη ζωή της.

Φιορίτα Α. Πουλακάκη
Φιορίτα Α. Πουλακάκη

Φιορίτα Α. Πουλακάκη Διευθύντρια Κέντρου Μαστού – Χειρουργός Μαστού και Χειρουργικής Κλινικής Μαστού Ευρωκλινικής Αθηνών.
Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Χειρουργικής του Μαστού ( FEBS, European Board of Surgery).
Γενική Γραμματέας της EUROPA DONNA Hellas απο το 2014.
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ) απο το 2016.
Λέκτορας (Π.Δ. 407/80), Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, Γ΄ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική.
Μέλος του δικτύου MEDISYSTEM

Η Φιορίτα Πουλακάκη αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1996.

Ακολούθησε την ειδικότητα της Γενικής χειρουργικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αρεταίειον» από το 1998 έως το 2004, ενώ σε όλη τη διάρκεια της ειδίκευσής της εργάστηκε στη μονάδα μαστού στο ίδιο νοσοκομείο.

Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 2001, με θέμα: «Αλλαγές στις επινεφριδιακές ορμόνες κατά τη διάρκεια του χειρουργικού αποκλεισμού του ηπατοδωδεκαδακτυλικού συνδέσμου (Χειρισμός Pringle)».

Με την ολοκλήρωση της ειδικότητάς της ως γενικός χειρουργός τον Ιούνιο του 2004, συνέχισε την εκπαίδευσή της στη χειρουργική μαστού στην κλινική μαστού του St Mary’s Hospital, στο Λονδίνο. Εκεί εκπαιδεύτηκε σε όλο το φάσμα των ογκοπλαστικών τεχνικών της χειρουργικής του μαστού και ειδικά στην άμεση αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή. Εξειδικεύτηκε στον εντοπισμό και στη βιοψία του λεμφαδένα φρουρού (Sentinel Node Biopsy) παρακολουθώντας το πλήρες course του Royal College of Surgeons of England & University College (UCL) στο Λονδίνο.

Την άνοιξη του 2005, παρακολούθησε full training course για την Διεγχειρητική Ακτινοθεραπεία του Μαστού στο Moffitt Cancer Center, Florida,USA.

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα ξεκίνησε τη συνεργασία της με τη Γ’ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. «Αττικόν», εργαζόμενη ως Υπεύθυνη της μονάδας μαστού έως σήμερα, με εξειδίκευση στις παθήσεις μαστού, κατέχοντας τον τίτλο Λέκτορα Π.Δ. 407/80, ενώ από το Φεβρουάριο του 2007 έχει δημιουργήσει το δικό της Τμήμα Μαστού στο νοσοκομείο Metropolitan, στην Αθήνα, ενώ από τον Ιανουάριο του 2013 κατέχει τη θέση «Διευθυντής Χειρουργός Μαστού» έως τον Δεκέμβριο του 2015. Από τον Ιανουάριο του 2016 ανέλαβε την Διεύθυνση του Κέντρου Μαστού και της Χειρουργικής Κλινικής Μαστού της Ευρωκλινικής Αθηνών.

Το Σεπτέμβριο του 2011, στη Στοκχόλμη, έλαβε το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Χειρουργικής του Μαστού (European Board of Surgical Qualification on Breast Surgery –EBSQ).

Είναι υπεύθυνη της διοργάνωσης των Επιστημονικών Διημερίδων Καρκίνου του Μαστού της Γ’ Μαιευτικής Γυναικολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Αττικόν». Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου της Κλινικής, συμμετέχει στα μαθήματα των φοιτητών και των ειδικευόμενων ιατρών. Η 1η επιστημονική διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 17 & 18 Δεκεμβρίου του 2011.

Ενεργό Μέλος

Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (EXEM)
Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρκίνου του Μαστού (European Society of Breast Cancer Specialists –EUSOMA)

Επιστημονική Επιτροπή του Μεσογειακού Διεπιστημονικού Ογκολογικού Forum (MMOF -Mediterranean Multidisciplinary Oncology Forum)