Ο ρόλος και η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη μάχη κατά του καρκίνου.

Την πολιτική ευθύνη απέναντι στην μάχη κατά του καρκίνου, δυστυχώς δεν την έχει αναλάβει υπεύθυνα και εξολοκλήρου κανείς ως τώρα.

Οι άνθρωποι έχουμε την ψευδαίσθηση της αθανασίας, νομίζουμε πως θα ζούμε για πάντα και δεν εκτιμούμε το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία! Θεωρούμε πως ο καρκίνος δεν μας αφορά, μέχρι να μας χτυπήσει την πόρτα και δυστυχώς την χτυπά σε όλο και περισσότερες οικογένειες. Και είναι τότε που διαπιστώνεις, την προκατάληψη, τη δαιμονοποίηση,  αλλά και τα τεράστια κενά της πολιτείας.

Στα θέματα υγείας υπάρχει η ατομική και η πολιτική ευθύνη.

Η ατομική ευθύνη, απέναντι στον εαυτό μας, αλλά και τους ανθρώπους που αγαπάμε. Γι’ αυτό οφείλουμε, να θωρακίσουμε την υγεία μας με την πρόληψη, την αλλαγή του τρόπου ζωής και των διατροφικών μας συνηθειών.

Ο καθένας από εμάς όμως, όταν βρίσκεται αντιμέτωπος, για προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας κατανοεί ότι η πολιτική εξαρτά την ζωή μας. Άρα όσο σημαντική είναι η ατομική μας ευθύνη απέναντι στην υγεία μας, άλλο τόσο και ίσως σημαντικότερη είναι η πολιτική ευθύνη.

Οι αποφάσεις δηλαδή και η ικανότητα όσων έχουμε επιλέξει να επωμιστούν το χρέος να κυβερνούν, σε όλα τα επίπεδα, εξαρτούν την καθημερινή μας ζωή αλλά και τη διαβίωση μας.

Την πολιτική ευθύνη απέναντι στην μάχη κατά του καρκίνου, δυστυχώς δεν την έχει αναλάβει υπεύθυνα και εξολοκλήρου κανείς ως τώρα.

Οι άνθρωποι που νοσούν έρχονται αντιμέτωποι με ένα γραφειοκρατικό, δαιδαλώδες, θολό και «άκαρδο» σύστημα υγείας. Ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια, με την μείωση των εισοδημάτων μας, αλλά πρωτίστως με την πτώχευση του κράτους, οι ασθενείς και οι οικογένειες τους καλούνται μόνοι τους να αντιμετωπίσουν μια δύσκολή ασθένεια, χωρίς την ουσιαστική βοήθεια της πολιτείας.

Και αφού οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έχουν καταφέρει, να σχεδιάσουν και να συμφωνήσουν σε μια  κοινή πολιτική για τον καρκίνο,  οφείλει η αυτοδιοίκηση να συμπληρώσει το κενό αυτό.

Με τις δυο συλλογικές της εκφράσεις,  την ΚΕΔΕ και την ΕΝ.Π.Ε, αλλά και η κάθε περιφέρεια, ο κάθε Δήμος, δημοτικό διαμέρισμα και  γειτονιά, πρέπει να διαμορφώσει δράσεις, αρχές  και αξίες  για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου.

Χρειαζόμαστε ισχυρές συμμαχίες σε αυτή τη μάχη και μακροπρόθεσμα ενιαία προγράμματα, σχεδιασμό δράσεων πρόληψης και ενημέρωσης σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες τις κάθε περιοχής. Στον σχεδιασμό αυτόν, καταλυτικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με την πείρα των 60 ετών που διαθέτει σε αντίστοιχες δράσεις, αλλά και η συνεργασία με την Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Επίσης στόχευση των δράσεων αυτών, πέρα από την ενημέρωση και την πρόληψη, θα πρέπει να είναι και η εξάλειψη του στιγματισμού και της απομόνωσης των ανθρώπων που νοσούν και των οικογενειών τους.

Όταν γνωρίζουμε από επιστημονικές έρευνες, πως 4 στους δέκα καρκίνους μπορούν να προληφθούν, ένας στους 3 θεραπεύονται πλήρως αν γίνει έγκαιρα η διάγνωση και η θεραπεία, τότε κατανοούμε πως αν υπάρξει στόχευση και συντονισμένη μακροχρόνια δράση, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι θεαματικά, περισσότερες ζωές θα σωθούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του καρκίνου του μαστού, η ευαισθητοποίηση για πρόληψη και η ενημέρωση των γυναικών παγκοσμίως, έχουν οδηγήσει στον διπλασιασμό του χρόνου επιβίωσης και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει από την τοπική αυτοδιοίκηση ως τώρα, όπως αυτή της ΚΕΔΕ με την κινητή μονάδα μαστογραφίας, είναι σημαντικές, αλλά σποραδικές και δεν αρκούν.

topiki-aytodioikisi-kai-aytenergeia_3

Ουσιαστική μπορεί να είναι η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την πείρα που διαθέτει από το «Βοήθεια στο σπίτι», στην μέριμνα της καθημερινότητας των καρκινοπαθών και της κατ΄ οίκον νοσηλεία τους.  Μια τέτοια δράση θα βοηθούσε τα αντικαρκινικά νοσοκομεία να έχουν περισσότερες διαθέσιμες κλίνες για θεραπεία, μιας και η παρηγορητική θα μπορούσε να εφαρμόζεται στο σπίτι του ασθενούς.

Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα των καρκινοπαθών κυρίως της επαρχίας, είναι η μετακίνηση τους για θεραπεία, στα αντικαρκινικά νοσοκομεία του κέντρου, μια ανάγκη που θα μπορούσε να καλυφτεί από τους τοπικούς φορείς και να απαλλάξει από την ταλαιπωρία και από το βαρύ οικονομικό κόστος τις οικογένειες των ασθενών.

Πιστεύω ότι όλοι εμείς οι αυτοδιοίκητοι πρέπει να αξιοποιήσουμε θετικά τις θέσεις ευθύνης που μας έχουν εμπιστευτεί, όχι μόνο στα «μικρά» άλλα και στα μεγάλα! Η υγεία, η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητα των πολιτών είναι στο χέρι μας να αλλάξει και να βελτιωθεί.

Όλοι εμείς οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η πολιτική μας ευθύνη επηρεάζει την ζωή, των αγαπημένων μας προσώπων, των παιδιών μας, των γονιών μας, αλλά κυρίως των συμπολιτών μας που μας εμπιστεύτηκαν.                                                                          Η μάχη κατά του καρκίνου είναι κοινή και μας αφορά όλους.  

Θεοπίστη Κρυσταλλίδου Σιάχου

 

ΠΗΓΗ


Πίστη Κρυσταλλίδου

Η Πίστη Κρυσταλλίδου Σιάχου  είναι Δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Εορδαίας, εκλεγμένη για τρίτη φορά.

Διετέλεσε για 4 χρόνια Πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΠΑΠ, έχοντας την ευθύνη για το Μουσείο, το Ωδείο, τη Βιβλιοθήκη, τη Φιλαρμονική, τους Παιδικούς Σταθμούς και τα ΚΑΠΗ της Πτολεμαΐδας.

Έχει μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.

Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Σιάχο.

Από τον Ιούλιο του 2017 διαχειρίζεται τη σελίδα WinCancer.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ