Πρακτικές επιπτώσες του καρκίνου στην εργασία

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν θεραπεία για τον καρκίνο είναι τόσο παραγωγικοί όσο οι άνθρωποι που δεν εχουν καρκίνο.

Η εργασία είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής και της διαβίωσης του ανθρώπου. Η συνέχιση της εργασίας κατά την διάρκεια της θεραπεία του καρκίνου είναι πολύ σημαντική στους ανθρώπους, έτσι ώστε να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η  καθημερινή τους ρουτίνα.

Ο καρκίνος έχει αρνητική επίδραση στην εργασία. Οι άνθρωποι που κάνουν θεραπεία κατά του καρκίνου αισθάνονται συνήθως εξάντληση.

Η εξάντληση είναι κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που θεραπεύονται από τον καρκίνο και έχει επιπτώσεις στη φυσική λειτουργία των ασθενών, στον συναισθηματικό τομέα και στην συγκέντρωση.

Αυτή η εξάντληση ασκεί συχνά αρνητικές επιδράσεις στις ζωές τους. Μπορεί να ασκήσει αρνητική επίδραση στη φυσική, ψυχοκοινωνική και οικονομική ευημερία και των υπαλλήλων με τον καρκίνο και στους ανθρώπους γύρω τους.

Τα άτομα που βρίσκονται σε θεραπεία νοιώθουν σωματικά και διανοητικά κουρασμένοι. Η διανοητική κούραση μπορεί να περιλάβει την απώλεια μνήμης και την έλλειψη συγκέντρωσης.

Τα άτομα μπορούν να δημιουργήσουν ένα ημερολόγιο εξάντλησης όπου να καταγράφουν τα επίπεδα ενέργειας που έχουνε. Μια αμερικανική έρευνα έδειξε ότι  η εξάντληση είναι κοινή μεταξύ των ασθενών που κάνουν χημειοθεραπεία. Η μελέτη έδειξε ότι:

  • 76% των ασθενών έδειξαν ότι νοιώθουν εξάντληση, τουλάχιστον μερικές ημέρες κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης χημειοθεραπείας τους.
  • 30% νοιώθουν κούραση σε καθημερινή βάση.
  • 91% ήταν εκείνοι που ένοιωθαν ότι λόγω της εξάντλησης, χάνουν την κανονική  τους ζωή.
  • 88% έδειξε ότι η εξάντληση προκάλεσε  αλλαγές στην καθημερινή τους ζωή.
  • Από τους ασθενείς που δούλευαν το 75% άλλαξε τον τρόπο δουλειάς τους, λόγω της εξάντλησης.
  • 65% των ασθενών έδειξε ότι εξάντληση τους οδήγησε τουλάχιστον μια ημέρα την εβδομάδα εκτός εργασία, δηλαδή μέσο όρο 4,5 ημέρες τον μήνα.

Αυτά τα αποτελέσματα στηρίζονται σε μια αμερικανική έρευνα που διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξάντλησης ως παρενέργεια μετά τη χειρουργική επέμβαση, την ακτινοβολία και τη χημειοθεραπεία. Ο κίνδυνος συντίθεται από τους πολλαπλάσιους ρόλους των γυναικών που επιστρέφουν στην εργασία κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Οι χημειοθεραπείες & οι ακτινοβολίες έχουν ως σκοπό να σκοτώσουν τα κύτταρα καρκίνου, και να αποβληθούν προτού να μπορέσουν να βλάψουν τα υγιή ή κανονικά κύτταρα. Υπάρχουν τρεις πιο κοινές παρενέργειες από τις θεραπείες κατά του καρκίνου:

  • Ναυτία και εμετός. Η ναυτία και ο εμετός μπορούν να ελεγχθούν από τα φάρμακα αντι-ναυτίας και μερικές φορές με την αυτοσυγκέντρωση. Μερικοί άνθρωποι όμως δεν μπορούν να αποφύγουν τα συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ανακτήσουν από τη ναυτία μεταξύ τεσσάρων και 24 ωρών αφότου αρχίζουν την χημειοθεραπεία. Συνήθως μαζί με την ναυτία υπάρχει και εμετός.
  • Απώλεια μαλλιών. Η απώλεια των μαλλιών ως αποτέλεσμα της θεραπείας είναι κυρίως ψυχολογικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει κανένας σχετικός πόνος και η τρίχα βγαίνει πάλι μετά το τέλος της θεραπείας. Η έκταση της απώλειας των μαλλιών  ποικίλλει. Σε μερικούς ανθρώπους υπάρχει μερική πτώση, ενώ άλλοι χάνουν όλα τα μαλλιά τους συμπεριλαμβανομένων των φρυδιών τους αλλά και σε όλα τα σημεία του σώματος που υπάρχει τριχοφυΐα. Σε μερικούς η απώλεια των μαλλιών γίνεται βαθμιαία και σε άλλους εμφανίζεται κυριολεκτικά . Όταν η τρίχα αρχίζει να βγαίνει ξανά είναι πολύ λεπτή σαν την τρίχα του μωρού. Όταν η χημειοθεραπεία τελειώσει, οι τρίχες αυξάνονται. Οι περούκες και τα μαντήλια μπορούν να κάνουν τα πράγματα ευκολότερα.
  • Αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο μυελός των οστών παράγει τα ουσιαστικά μέρη του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία επιβραδύνουν ή πιέζουν εκείνη την παραγωγή, που καθιστά τους ανθρώπους πιο τρωτούς στις μολύνσεις. Εάν η κατάσταση είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία και να δοθούν αντιβιοτικά μέχρις ότου ανακτήσει τις δυνάμεις του το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι υπάλληλοι στους οποίους δεν προσφέρονται εναλλακτικές συνθήκες εργασίας (ρυθμίσεις στις ώρες απασχόλησης, διαχείριση του φόρτου εργασίας), κατά τη διάρκεια και μετά από την θεραπεία κατά του καρκίνου μπορούν να είναι μέχρι και 15 φορές πιθανότερο να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν θεραπεία για τον καρκίνο είναι τόσο παραγωγικοί όσο οι άνθρωποι που δεν εχουν καρκίνο. Οι άνθρωποι που κανουν θεραπεία για τον καρκίνο τείνουν επίσης να πέρνουν λιγότερη άδεια από άλλους υπαλλήλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ BE STRONG