Θα τρέξει 42 χλμ την Κυριακή 11 Νοεμβρίου ανάμεσα σε χιλιάδες ακόμα αθλητές στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών, όχι μόνο για να δείξει πόσο δυνατή είναι —όντας καρκινοπαθής με επιθετικούς όγκους—, αλλά και για να τιμήσει τη μνήμη των προγόνων της που σφιαγιάσθηκαν την περίοδο 1914-1923 στον Πόντο αλλά και να περάσει το μήνυμα ότι στη Σμύρνη το 1922 έγινε γενοκτονία και όχι συνωστισμός. Ο λόγος για την 51χρονη Βασιλική Εγγονοπούλου από τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, η οποία τα τελευταία μέτρα της διαδρομής θα τα διανύσει φορώντας την ποντιακή φορεσιά — ζιπούνα.
«Θα τερματίσω περήφανη στο Καλλιμάρμαρο με την ποντιακή φορεσιά και την ελληνική σημαία», «γιατί εμείς οι Πόντιοι έχουμε πολλά να δώσουμε· και να δείξουμε ότι στην Σμύρνη έγινε Γενοκτονία και όχι συνωστισμός που λένε κάποιοι άσχετοι με την πατρίδα μας και τον αθώο κόσμο που χάθηκε άδικα», καταλήγει.
Η Πόντια αθλήτρια ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό το 2006, και συγκεκριμένα με την ποδηλασία. Δύο χρόνια αργότερα, το 2014, κατάφερε να συμμετάσχει και στον πρώτο αγώνα ποδηλασίας. Ήταν θέμα χρόνου ύστερα να αγαπήσει και τις αποστάσεις με τα πόδια. Έτσι ασχολήθηκε με το τρέξιμο. Κι ενώ όλα κυλούσαν πολύ όμορφα στη ζωή της και το 2016 ήταν έτοιμη να συμμετάσχει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, η διάγνωση τριών επιθετικών όγκων στο μαστό, της στέρησαν αυτή τη συμμετοχή.
Ακολούθησαν χημειοθεραπείες αλλά η αθλήτρια δεν το έβαλε κάτω. Η αγάπη της για τον αθλητισμό και η θετική ενέργεια που εξέπεμπε ήταν τα δυο της μυστικά που τη βοήθησαν να επιβιώσει. Από τότε, αν και η ζωή της άλλαξε, η συμμετοχή της σε διοργανώσεις με αποστάσεις μέχρι τα 20χλμ ήταν δεδομένη.
Παρόλα τα προβλήματα που τις παρουσιάστηκαν, η θέληση και το ποντιακό πείσμα της, το 2017, της δίνουν το εισιτήριο για να τρέξει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Τρέχει! Μαζί της όμως τρέχει και ο καρκίνος ο οποίος κάνει και πάλι την επανεμφάνισή του. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα σοβαρεύουν. Οι φρικτοί πόνοι είναι έντονοι στο στέρνο της και ο καρκίνος παλεύει με τα ιατρικά χημικά. Τον περασμένο Μάρτιο, γίνεται ακόμα μια επίθεση, αυτή τη φορά στο συκώτι. Παρόλα αυτά η αθλήτρια είναι αποφασισμένη να… νικήσει!
«Από το Μάρτιο είμαι με ενδοφλέβιες χημειοθεραπείες αλλά δεν παρατάω τα όπλα! Αγαπάω την ζωή και θα πολεμήσω με όση δύναμη έχω. Με τόσα προβλήματα αποφάσισα να τρέξω για δεύτερη φορά στον Μαραθώνιο της Αθήνας», μας εκμυστηρεύεται.
Περήφανη για την ποντιακή της καταγωγή
Με καταγωγή των προγόνων της από το Αλατσάμ της Σαμψούντας, την Πάφρα και την Καππαδοκία, η Βασιλική δραστηριοποιείται όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και σε ποντιακούς συλλόγους. Άλλωστε από ΄κει ξεκίνησε πριν από περίπου τριάντα χρόνια. Η ίδια είναι μέλος στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αθανασίου Δράμας ενώ γνωρίζει, μας λέει, και αρκετούς ποντιακούς χορούς. Επίσης, είναι μέλος στον Ποδηλατικό Σύλλογο Καβάλας «Κύκλοτρον», στο Σύλλογο Δρομέων Υγείας Δράμας και στην ομάδα δρόμων αντοχής One Step Beyond Endurance Team του Δημήτρη Τζέφαλη