Το περπάτημα στην άμμο

Το περπάτημα είναι μία εύκολη, ανέξοδη και φυσική άσκηση, ιδανική για τη βελτίωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης.

Το περπάτημα στην άμμο είναι από τις καλύτερες μορφές άσκησης, εφόσον φυσικά γίνεται σωστά και με κάποιες προφυλάξεις για να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο από έναν ωραίο αναζωογονητικό περίπατο στο καθαρό οξυγόνο, στη θαλασσινή αύρα και δίπλα στη δροσιά του νερού. Παράλληλα, όμως, με τη βελτίωση της διάθεσής σας, πολλά είναι τα οφέλη και για τη φυσική σας κατάσταση, και μάλιστα σε μικρότερο χρόνο.

Η κίνηση στην άμμο
Όταν τρέχετε ή περπατάτε στην ακροθαλασσιά, το πόδι «προσγειώνεται» στην άμμο και δεν αναπηδά όπως σε μια σκληρή, επίπεδη επιφάνεια. Αντίθετα, βουλιάζει και πρέπει να το τραβήξετε εσείς έξω. Αυτό κουράζει τους μυς περισσότερο και μπορεί να ενοχλήσει τα πέλματα και τους τένοντες.
Τι πρέπει να κάνετε Να μικρύνετε το βήμα σας και, βέβαια, να καταβάλετε μεγαλύτερη προσπάθεια για να προχωρήσετε. Το καλύτερο μέρος, τουλάχιστον για την αρχή, είναι η υγρή άμμος κοντά στο νερό. Αν προτιμάτε τη στεγνή άμμο, μειώστε το ρυθμό σας λίγο, όπως και το διασκελισμό σας.
Τα πλεονεκτήματα • Αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε πολύ περισσότερη ενέργεια, δηλαδή να καίτε περισσότερες θερμίδες.

• Δυναμώνουν πολύ οι γάμπες και οι αστράγαλοι, ενώ βέβαια η άσκηση στην άμμο είναι πολύ καλή για το καρδιοκυκλοφορικό και το αναπνευστικό.

• Η άμμος απορροφά τους κραδασμούς και, επομένως, είναι καλύτερη για τις αρθρώσεις και γι’ αυτό συστήνεται και για αποκατάσταση, αρκεί οι κινήσεις να γίνονται αργά και προσεκτικά.

• Ο συνδυασμός του καθαρού αέρα, της θαλασσινής αύρας, της επαφής με τη φύση, με την ευεργετική επίδραση της άσκησης μπορεί να οδηγήσει στην τέλεια χαλάρωση.

• Για τις γυναίκες αποτελεί και έναν τέλειο τρόπο απολέπισης των πελμάτων, κάτι σαν φυσικό πεντικιούρ!

Περπάτημα vs τζόγκινγκ στην άμμο
Γενικά, το περπάτημα και το τζόγκινγκ στην άμμο απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια από ό,τι σε σκληρή, επίπεδη επιφάνεια, με αποτέλεσμα οι μύες και οι τένοντες να ζορίζονται περισσότερο. Το περπάτημα στην άμμο, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, απαιτεί 2,1-2,7 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται αντίστοιχα σε μια σκληρή, σταθερή επιφάνεια. Μάλιστα, το περπάτημα σε πιο αργό ρυθμό χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια ακόμη κι από το τζόγκινγκ! Αντίστοιχα, το τζόγκινγκ στην άμμο καταναλώνει 1,6 φορές περισσότερη ενέργεια από το τζόγκινγκ σε σκληρές επιφάνειες.

Τι να προσέξετε
Με ή χωρίς παπούτσια; Αν πρόκειται για ένα απλό, όχι μεγάλης διάρκειας και έντασης περπάτημα, τότε προχωρήστε με γυμνά πόδια και ευχαριστηθείτε την αίσθηση αυτή. Αν πρόκειται να κάνετε τζόγκινγκ, τότε είναι καλύτερα να μην καταπονήσετε τα πόδια σας και να φορέσετε αθλητικά παπούτσια ή ακόμη και αθλητικά σανδάλια. Έχετε υπόψη σας ότι το έντονο περπάτημα και το τζόγκινγκ με γυμνά πόδια χωρίς καμιά υποστήριξη μπορεί να προκαλέσουν από ενοχλήσεις έως και πόνους στις κνήμες, ακόμα και ερεθισμό των αχίλλειων τενόντων. Αν προτιμήσετε την ξυπόλυτη εκδοχή, απλά προσέξτε η αμμουδιά όπου περπατάτε να μην έχει σπασμένα γυαλιά ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα.
Προσοχή στην κλίση Αποφύγετε να κάνετε τζόγκινγκ σε έντονα κεκλιμένο επίπεδο (π.χ. στην άμμο, όταν έχει μια κλίση προς τη θάλασσα) για αρκετή ώρα.
Προστατευτείτε από τον ήλιο Αφού θα περπατάτε στον ήλιο, φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου και χρησιμοποιήστε αντιηλιακό. Και βέβαια, αν ζεσταθείτε πολύ, έχετε το καλύτερο δροσιστικό δίπλα σας -βουτάτε κατευθείαν στη θάλασσα.
Ευχαριστηθείτε το Απολαύστε το περιβάλλον, πάρτε βαθιές αναπνοές, τονώστε ολόκληρο τον οργανισμό σας με τον καθαρό αέρα, ξεχαστείτε με την ομορφιά και τους χαλαρωτικούς ήχους της θάλασσας… Κι αν δείτε και ένα ωραίο κοχύλι, σταματήστε να το πάρετε.

Περπατήστε μερικά μέτρα στις μύτες των ποδιών. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δυναμώσετε τις γάμπες σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ VITA

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ