Σταφίδα… αντικαρκινική δράση

Τόσο η μαύρη, όσο και η ξανθή σταφίδα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως οι κατεχίνες. Αυτές συντελούν στην μείωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον εκφυλισμό των κυττάρων και την ανάπτυξη των καρκινικών

Στις μέρες μας, η σταφίδα ανήκει στην κατηγορία των superfoods και είναι μια φυτική τροφή με πολλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β2.,βιταμίνη C, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο και βόριο.

Έχει αντικαρκινική δράση

Τόσο η μαύρη, όσο και η ξανθή σταφίδα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως οι κατεχίνες. Αυτές συντελούν στην μείωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον εκφυλισμό των κυττάρων και την ανάπτυξη των καρκινικών. Η αύξηση της συγκέντρωσης αντιοξειδωτικών στο αίμα, θωρακίζει τον οργανισμό και φροντίζει για την πρόληψη του καρκίνου.

Βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης

Έχουν γίνει πολλές μελέτες για να αποδειχθεί, εάν και κατά πόσο η κατανάλωση σταφίδας σχετίζεται με την υπέρταση και την καλή υγεία της καρδιάς. Η σταφίδα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχει κάλιο. Το κάλιο βοηθάει αποτελεσματικά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επιδρά θετικά στην αναιμία

Η υψηλή συγκέντρωση της σε σίδηρο ενισχύει την θεραπεία της αναιμίας. Η σταφίδα περιέχει βιταμίνη B, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία νέων αγγείων, και χαλκό, που είναι αποτελεσματικός στο σχηματισμό νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Μειώνει την χοληστερίνη

Οι φυτικές ίνες είναι το βασικό θρεπτικό συστατικό που διαθέτει η σταφίδα. Βοηθάει στην ενεργοποίηση της απέκκρισης της χολής και στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον αποβάλλονται οι τοξίνες και οι επιβλαβείς ουσίες του πεπτικού σωλήνα. Με αποτέλεσμα, τα επίπεδα χοληστερίνης να μειώνονται και να διατηρείται η καλή υγεία της καρδιάς.

Προστατεύει τα μάτια, τα νεφρά και τα οστά

Η σταφίδα είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία εκτός από αντιοξειδωτική δράση, επιδρούν θετικά και στην διατήρηση της οφθαλμικής υγείας. Οι ελεύθερες ρίζες μειώνονται, με αποτέλεσμα να προλαμβάνεται ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης και η απώλεια όρασης λόγω ηλικίας. Επιπλέον, χάρη στο κάλλιο, αποτρέπεται η εμφάνιση λίθων στα νεφρά. Ταυτόχρονα, η περιεκτικότητα της σε ασβέστιο, ενισχύει τα οστά, ενώ τα ποσοστά βορίου που διαθέτει, συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Με αποτέλεσμα, να μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης σε πρώιμη ηλικία.

Προφυλάξεις

Όπως αναφέραμε, οι ευεργετικές ιδιότητες που διαθέτει η σταφίδα είναι πολύ σημαντικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρ’όλα, πρέπει να καταναλώνεται σε περιορισμένες ποσότητες, καθώς έχει μεγάλη θερμιδική αξία και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, σε σχέση με ίση ποσότητα σταφυλιού. Επιπλέον, σε περίπτωση που έχετε δυσανεξία ή αλλεργία, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.