Οδηγίες για προστασία από τα κουνούπια

Αφού δεν έχουν γίνει οι ψεκασμοί, ας προστατευτούμε μόνοι μας. Παρακαλούμε κοινοποιήστε για ενημέρωση

Τα κουνούπια, εκτός των ενοχλητικών τσιμπημάτων, μεταφέρουν στους ανθρώπους και ορισμένα νοσήματα όπως: ελονοσία, λοίμωξη από τον Ιό του Δ. Νείλου κ.α, αν είναι μολυσμένα και ανάλογα με το είδος τους.
Γι αυτό επιβάλλεται η καταπολέμησή τους με οποιοδήποτε τρόπο, έτσι ώστε να κρατηθεί ο πληθυσμός τους όσο μικρότερος γίνεται.

Για το σπίτι:

 1. Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού και χρήση κουνουπιέρας ( για τα βρέφη) σε περιοχές με πολλά κουνούπια.
 2. Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων και ποτίσματος, ανθοδοχεία εξωτερικών χώρων κλπ., ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, όπου και εναποθέτουν τα αυγά τους.
 3. Πότισμα φυτών και λουλουδιών κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες. Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών και κλάδεμα δέντρων στις αυλές των κατοικιών.
 4. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ-ταμπλέτες-φιδάκια κλπ). Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
 5. Χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικών στα δωμάτια.
 6. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.
 7. Ψεκασμό εξωτερικών χώρων των οικιών (τοίχοι, εξωτερική πλευρά παραθύρων, δέντρα στις αυλές κλπ) με ειδικά σκευάσματα, αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων-πωλητών.

Ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια:

 1. Χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε βρέφη. Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει εγκλωβιστεί κουνούπι μέσα στην κουνουπιέρα.
 2. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων, όπως μακριά μανίκια, καπέλα και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
 3. Συχνά λουτρά για απομάκρυνση του ιδρώτα.
 4. Ατομική χρήση αιθέριων ελαίων στα ακάλυπτα σημεία του σώματος , όπως σιτρονέλας, ευκαλύπτου, αρμπαρόριζας κλπ
 5. Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα.Για κάθε εντομοαπωθητικό που θα χρησιμοποιείται, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.

Μέτρα προστασίας εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους εργασίας:

 1. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι εργαζόμενοι στην γεωργία, γεωπόνοι, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, μηχανικοί, κηπουροί, δασολόγοι, φύλακες, εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών και σε βιολογικούς καθαρισμούς, εργαζόμενοι σε πτηνοτροφεία και φάρμες.
 2. Οι παραπάνω κατηγορίες καλό θα είναι να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα προστασίας για τσιμπήματα κουνουπιών όπως: Χρήση προστατευτικού ρουχισμού (πουκάμισα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια και κάλτσες).