Αποτοξίνωση μετά το καλοκαίρι…

Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι αν και πρόκειται για θεραπευτικά φυτά, δεδομένης της ικανότητάς τους να επηρεάζουν τις ντελικάτες ισορροπίες του οργανισμού, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και κατόπιν συμβουλής γιατρού.

Από πού να ξεκινήσετε;

Καταρχάς, θα ήταν καλό να «ελαφρύνετε» το φορτίο του σώματος σε τοξίνες. Περιορίστε το αλκοόλ, τον καφέ, τα τσιγάρα, την επεξεργασμένη ζάχαρη και τα κορεσμένα λίπη, που λειτουργούν σαν τοξίνες και που εμποδίζουν το σώμα να ανακτήσει δυνάμεις. Επίσης, ελαχιστοποιήστε τα καθαριστικά σπιτιού που έχουν χημική βάση και αντικαταστήστε τα με φυσικά προϊόντα που να κάνουν την ίδια δουλειά. Άλλο αντίβαρο στην καλή υγεία είναι το στρες, που εκκινεί τη διαδικασία, ώστε το σώμα σας να εκκρίνει ορμόνες στρες. Μολονότι αυτές οι ορμόνες βοηθούν τη λεγόμενη «ορμή αδρεναλίνης» που χρειάζεστε για να κερδίσετε έναν αγώνα ή να προλάβετε μια προθεσμία στη δουλειά, σε μεγάλο βαθμό δημιουργούν τοξίνες και μειώνουν τα αποτοξινωτικά ένζυμα που εκκρίνει το συκώτι. Γι’ αυτό θα ήταν καλή ιδέα να «αποτοξινώσετε» τη ζωή σας από το περιττό άγχος ταυτόχρονα με την αποτοξίνωση του σώματός σας από τις τοξίνες.

Ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης βοηθά

1) Ξεκουράζει τα όργανα μέσω μιας σχετικής νηστείας

2) Τονώνει το συκώτι, ώστε να οδηγήσει τις τοξίνες εκτός σώματος

3) Διευκολύνει την καταστροφή των τοξινών μέσω του εντέρου, των νεφρών και του δέρματος

4) Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

5) Ανατροφοδοτεί το σώμα με υγιεινά θρεπτικά συστατικά

Βότανα που βοηθούν:

Ανάμεσα στα φυτά που διακρίνονται για την αποτοξινωτική δράση τους,  το ταραξάκο, η αγκινάρα, το λάπαθο κ.ά. Πρόκειται για προϊόντα που μπορείτε να βρείτε στην αγορά με τη μορφή ξηρών αποσταγμάτων, βαμμάτων και φίλτρων για αφεψήματα. Τα ίδια φυτά εμπεριέχονται συχνά σε πολλά συμπληρώματα διατροφής με αποτοξινωτική δράση. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι αν και πρόκειται για θεραπευτικά φυτά, δεδομένης της ικανότητάς τους να επηρεάζουν τις ντελικάτες ισορροπίες του οργανισμού, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και κατόπιν συμβουλής γιατρού.

Γαϊδουράγκαθο:

Το βότανο με την ισχυρή αποτοξινωτική δράση. Αναγεννά κατεστραμμένα κύτταρα του ήπατος, αλλά και προστατεύει το ήπαρ από τοξίνες του περιβάλλοντος, αλκοόλ και από υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων. Πρέπει να αποτελεί μια καλή επιλογή για την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Λάπαθο:

Είναι στυπτικό, διουρητικό και καθαρτικό. Oξυγονώνει τους ιστούς και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ταραξάκο:

Φημισμένο εδώ και αιώνες για τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες, γνωστό και ως «δόντι του λέοντος», αποτελεί μία αποτελεσματική θεραπεία για την αποτοξίνωση του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, το ταραξάκο διεγείρει τη λειτουργία του ήπατος, ενώ παράλληλα διευκολύνει την εντερική μετάβαση και αυξάνει τη διούρηση.

1

Αγκινάρα:

Για να ευνοήσετε τη λειτουργία του ήπατος, ποντάρετε στην αγκινάρα και την αγριαγκινάρα. Πιο συγκεκριμένα, το απόσταγμα της αγκινάρας (cynara scolymus) ασκεί μία προστατευτική δράση πάνω στο συκώτι. Τα ενεργά συστατικά της είναι επιπλέον σε θέση να ελέγχουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης στο αίμα.

Μέντα, φινόκιο και γλυκάνισο:

Για να ανακουφίσετε το κοιλιακό πρήξιμο και να διεγείρετε τη διαδικασία της πέψης, μπορείτε να καταφύγετε σε αφέψημα από φύλλα μέντας και σπόρους φινόκιου και γλυκάνισου.

Αλόη:

Το τζελ της αλόης βέρα είναι πλούσιο σε νερό και άλλες ουσίες με καθαρτικές ιδιότητες που είναι σε θέση να ευνοούν τη φυσική αποβολή των τοξινών που συγκεντρώνονται στο έντερο. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας υγιούς εντερικής βακτηριακής χλωρίδας.

Πράσινο τσάι:

Αν επιθυμείτε να χάσετε μερικά κιλά, μία καλή λύση για μεγαλύτερες καύσεις αποτελεί το πράσινο τσάι, το οποίο χάρη στις διουρητικές του ιδιότητες καταπολεμάει την υπερβολική κατακράτηση υγρών. Επίσης, καθότι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, περιορίζει την παραγωγή ελεύθερων ριζών, μορίων που φθείρουν τα κύτταρα του οργανισμού και προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Της Μαρίας Γκέκα

Αποτοξίνωση μετά το καλοκαίρι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ