Συμπτώματα της αφυδάτωσης

η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους.

Μην περιμένετε να νιώσετε έντονη δίψα για να πιείτε νερό. Αυτό είναι ένα σύμπτωμα ότι έχετε ήδη αφυδατωθεί. Γενικά, η έντονη άσκηση και εφίδρωση, ο εμετός και η διάρροια αποτελούν τις πιο συνηθισμένες αιτίες αφυδάτωσης, που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες, κυρίως για τα μωρά και τους ηλικιωμένους. Αν εσείς ή τα παιδιά σας παρουσιάσετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει αμέσως να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με νερό.

Ήπια έως έντονη δίψα
Κόπωση
Πονοκέφαλος
Ξερό στόμα
Περιορισμένη ή ανύπαρκτη διούρηση
Μυϊκή αδυναμία
Ζάλη
Ίλιγγος

%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%bf

 

Πρόληψη της αφυδάτωσης

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να προλάβετε μία τέτοια δυσάρεστη κατάσταση, ειδικά στα μικρά παιδιά που είναι δύσκολο να συνεννοηθείς; Φροντίστε να τους παρέχετε νερό πριν, στη διάρκεια και μετά από κάποια έντονη δραστηριότητα. Επίσης δώστε τους ένα ποτήρι νερό με κάθε γεύμα και μεταξύ δυο γευμάτων. Αν ιδρώνουν πολύ ή έχει πολλή ζέστη, προσφέρετε συνεχώς μικρές ποσότητες νερού.
Το 80% των καθημερινών αναγκών μας σε υγρά μπορεί να καλυφθεί και από:
γάλα
αναψυκτικά,
χυμούς,
καφέ,
τσάι και αφεψήματα
και το υπόλοιπο 20% από τρόφιμα.

Οπότε αν δεν είστε φανατικοί του νερού, πιείτε ροφήματα και χυμούς. Με προσοχή, όμως, στην ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν. Επίσης αυξήστε την ποσότητα φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβετε αν παίρνετε την ικανοποιητική ποσότητα υγρών καθημερινά είναι από το χρώμα των ούρων. Όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι τα ούρα σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των υγρών που λαμβάνετε.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους. Αν θέλετε να προφυλάξετε τα παιδιά σας από την αφυδάτωση κι εσείς να παραμείνετε υγιής και όμορφη, φροντίστε να κάνετε το νερό σύμμαχό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ