Πεπόνι: Ένας διατροφικός θησαυρός για την υγεία μας!

Σύμφωνα με μελέτες, τροφές πλούσιες σε β-καροτίνη, όπως το πεπόνι, ίσως παίζουν κάποιο αντικαρκινικό ρόλο στον οργανισμό μας.

Είναι η καλοκαιρινή αδυναμία μας και δεν το κρύβουμε! Δροσιστικό και γευστικό, το φρέσκο πεπόνι “κυκλοφορεί” μόνο για λίγους μήνες κάθε χρόνο, γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο λαχταριστό. Είναι άλλωστε το πιο μυρωδάτο φρούτο του καλοκαιριού!

Εκτός από απολαυστικό όμως, το πεπόνι είναι παράλληλα μια ιδιαίτερα υγιεινή διατροφική επιλογή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, διαθέτει σπουδαίες ιδιότητες που λειτουργούν υπέρ της υγείας μας. Ποιες είναι αυτές; Ας δούμε μερικές!

Ρυθμίζει την πίεση του αίματος. Το πεπόνι περιέχει άφθονες φυτικές ίνες, κάλιο, χολίνη και βιταμίνη C, δηλαδή θρεπτικά συστατικά ιδιαίτερα ευεργετικά για τον οργανισμό. Αν προσπαθείτε να ρυθμίσετε την πίεση του αίματος σας, τότε η πρόσληψή του καλίου σε συγκεκριμένες ποσότητες, μπορεί να λειτουργήσει δραστικά. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι το κάλιο έχει αντίστοιχα αποτελέσματα στην ρύθμιση της πίεσης με τον περιορισμό του αλατιού στα γεύματα.

Εμποδίζει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το αντιοξειδωτικό ζεανθίνη, ουσία που περιέχεται στο πεπόνι, έχει την ιδιότητα να φιλτράρει τις επιβλαβείς μπλε ακτίνες του φωτός. Αυτή η ιδιότητα την καθιστά πολύτιμη για την υγεία των ματιών, αφού ουσιαστικά“αποκρούει” την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Αποτρέπει την εμφάνιση άσθματος. Σύμφωνα με μελέτες, η εμφάνιση άσθματος είναι πιο σπάνια σε άτομα που καταναλώνουν β-καροτίνη και βιταμίνη C. Αυτά τα δυο θρεπτικά συστατικά συνυπάρχουν σε καλές ποσότητες στο πεπόνι, απογειώνοντας έτσι τις προασπιστικές του ιδιότητες ενάντια στο άσθμα.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Το πεπόνι δεν παχαίνει, αφού όχι μόνο δεν έχει πολλές θερμίδες, αλλά παράλληλα “φρενάρει” την όρεξή μας για ζακχαρούχες τροφές. Επιπλέον, η μεγάλη περιεκτικότητα του σε νερό και φυτικές ίνες, δημιουργεί το αίσθημα της πληρότητας, οπότε δεν τρώμε πολύ φαγητό.

Διευκολύνει την χώνεψη. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην καλή λειτουργία του στομάχου. Παράλληλα, περιέχει πολύ νερό, οπότε βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Προστατεύει από τον καρκίνο. Σύμφωνα με μελέτες, τροφές πλούσιες σε β-καροτίνη, όπως το πεπόνι, ίσως παίζουν κάποιο αντικαρκινικό ρόλο στον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα, το πεπόνι συνδέεται με την αποφυγή εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Ενυδατώνει τον οργανισμό. Περιέχει πολύ νερό, οπότε ενυδατώνει περίφημα τον οργανισμό το καλοκαίρι, τότε που ο ήλιος και η ζέστη απορροφούν την υγρασία από το σώμα μας.

Μερικά διατροφικά στοιχεία για το πεπόνι

Σε 150 γραμμάρια καθαρού πεπονιού περιέχονται περίπου 1,4 γραμμάρια φυτικές ίνες, 0,3 γραμμάρια λιπαρά, 13 γραμμάρια υδατάνθρακες – εκ των οποίων 12 γραμμάρια ζάχαρη – και 1,3 γραμμάρια πρωτεΐνες. Η μερίδα αυτή καλύπτει πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού για βιταμίνες Α και C. Επιπλέον, περιέχονται αξιόλογες ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, βιταμίνης Κ, νιασίνης, βιταμίνης Β-6, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και καλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ