Άσκηση σε καρκινοπαθείς

Η βέλτιστη μορφή άσκησης για ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε θεραπεία εξακολουθεί να παραμένει ασαφής.

Πως βοηθάει η άσκηση;

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών εξέτασε τα οφέλη της άσκησης κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Αν και η πλειοψηφία των μελετών εξέτασε γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι η άσκηση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο σωματικό βάρος, τη συνολική φυσική κατάσταση, τη μυϊκή δύναμη, την ευκαμψία και την ποιότητα ζωής, καθώς και στα συμπτώματα όπως πόνος και  κούραση. Μία πρόσφατη μελέτη του Kerry Coumeya, Ph.D., και συναδέλφων του, δείχνει  τα οφέλη της άσκησης για την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας. Στη μελέτη, οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που συμμετείχαν σε προγράμματα άσκησης με αντιστάσεις κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας είχαν μείωση της δόσης και λιγότερες καθυστερήσεις στις χημειοθεραπείες.

Συστάσεις για την σωματική δραστηριότητα

Η βέλτιστη μορφή άσκησης για ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε θεραπεία εξακολουθεί να παραμένει ασαφής. Οι ερευνητικές μελέτες έχουν γενικά εξετάσει την αερόβια άσκηση μέτριας έντασης, άσκηση αντοχής και / ή συνδυασμένα προγράμματα. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό του καλύτερου τύπου, του χρόνου και της έντασης της άσκησης για τους διαφόρους τύπους και στάδια του καρκίνου. Παρά τους περιορισμούς αυτούς, ως επί το πλείστον, οι ιατρικές συνταγές που συνιστούσαν άσκηση ακολούθησαν προσεκτικά τις δημοσιευμένες οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής.

Ειδικές εκτιμήσεις

Τα άτομα παρουσιάζουν ενδεχομένως, διαφορετικές αντιδράσεις στις θεραπείες του καρκίνου. Τα προγράμματα άσκησης μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθούν για να επιτρέψουν τις ¨δύσκολες¨ ημέρες του κύκλου θεραπείας. Σε αυτή την περίπτωση της χημειοθεραπείας αυτό μπορεί να σημαίνει αποφυγή ή κλιμάκωση της άσκησης στις ημέρες που οι παρενέργειες από τη θεραπεία είναι πιο έντονες. Στην περίπτωση ακτινοθεραπείας μπορεί να χρειαστεί να μειωθεί η άσκηση ή σε ορισμένες περιπτώσεις να αποφευχθεί προς το τέλος της θεραπείας και / ή στις πρώτες εβδομάδες μετά τη θεραπεία.

Εάν ένα άτομο δεν είναι τακτικά ενεργό και επιθυμεί να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα άσκησης κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσει με άσκηση χαμηλής έντασης που αποτελείται από αργούς περιπάτους και σταδιακά εξελίσσεται στην άσκηση με την πάροδο του χρόνου. Εάν πρόκειται να ξεκινήσουν χημειοθεραπεία μπορεί να είναι καλό να περιμένετε να ολοκληρωθεί ο κύκλος χημειοθεραπείας, ώστε να δείτε πως θα αντιδράσει στη θεραπεία πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης.

Τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία καρκίνου πρέπει να δώσουν προσοχή στα παρακάτω:

  • Να αποκτήσουν έγκριση από τον ογκολόγο (γιατρό καρκίνου) πριν ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης.
  • Τακτικός έλεγχος της θερμοκρασίας, παλμού/καρδιακου ρυθμού, πίεσης αίματος, ρυθμού αναπνοής. Αν συμμετέχει σε μέτρια έως έντονη άσκηση, θα πρέπει να παρακολουθείτε την πίεση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, για να διασφαλίσετε ότι η συμμετοχή στην άσκηση είναι κατάλληλη και ασφαλής.
  • Άσκηση με συνεργάτη, φροντιστή ή επαγγελματία της άσκησης για λόγους ασφαλείας
  • Αποφύγετε τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητες δημόσιας άσκησης (πχ κολύμβηση) όπου μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος έκθεσης σε ιογενείς και / ή βακτηριακές λοιμώξεις.
  • Αποφύγετε την κολύμβηση εάν υποβάλλονται σε θεραπείες ακτινοθεραπείας ή αν έχουν καθετήρα (σωλήνας που εισέρχεται στο σώμα) όπως ένας κεντρικός φλεβικός καθετήρας ή περιφερειακός κεντρικός καθετήρας.
  • Σταματήστε την άσκηση και επικοινωνήστε με τον ιατρό τους εάν έχουν κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης ή μετά από μία άσκηση:
  • Αποπροσανατολισμός, ζάλη, θολή όραση ή λιποθυμία
  • Ξαφνική εμφάνιση ναυτίας, εμετού
  • Ασυνήθιστη ή ξαφνική δύσπνοια
  • Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, αίσθημα παλμών, πόνος στο στήθος
  • Μυϊκός πόνος στο πόδι, οστικός πόνος, ασυνήθιστος πόνος στις αρθρώσεις ή πόνος που δεν προκαλείται από τραυματισμό
  • Μυϊκές κράμπες ή απότομη εμφάνιση μυϊκής αδυναμίας ή κόπωσης

Προφυλάξεις άσκησης

Αν και η άσκηση μπορεί να είναι μία αποτελεσματική παρέμβαση για ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε θεραπεία, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που καθιστούν άσκοπη την άσκηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η άσκηση μπορεί να είναι ακόμα ευεργετική ωστόσο, οι κίνδυνοι μπορεί να είναι υψηλότεροι και μπορεί να απαιτείται στενή ιατρική παρακολούθηση. Σύμφωνα με το  ACS οι ακόλουθες είναι ειδικές προφυλάξεις που πρέπει να γνωρίζετε κατά τη θεραπεία του καρκίνου:

  • Αναιμία (χαμηλός αριθμός ερυθρών κυττάρων) εάν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλός, μειώνεται η ικανότητα του σώματος να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Η άσκηση μπορεί να χρειαστεί να μειωθεί και να αποφευχθεί.
  • Ουδετεροπενία (χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων) εάν ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλός, η ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τη μόλυνση μειώνεται. Η άσκηση πρέπει να αποφεύγεται εάν υπάρχει πυρετός πάνω από 100.4°F (>38°C).
  • Θρομβοκυτταροπενία ( χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων) εάν ο αριθμός αιμοπεταλίων είναι χαμηλός, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για μώλωπες και αιμορραγία. Αποφύγετε τα αθλήματα επαφής ή δραστηριότητες με υψηλό κίνδυνο τραυματισμού ή πτώσης. Αναφέρετε τυχόν ασυνήθιστους μώλωπες ή συμπτώματα όπως αιμορραγία από τη μύτη στον γιατρό του.
  • Παρενέργειες όπως έμετος και διάρροια και συμπτώματα όπως πρησμένοι αστράγαλοι, ανεξήγητη απώλεια/λήψη βάρους, δύσπνοια με χαμηλά επίπεδα άσκησης μπορεί να κάνει την άσκηση επικίνδυνη. Κάντε έλεγχο με τον γιατρό του πριν την άσκηση.

Τα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με καρκίνο που ακολουθούν τις προτεινόμενες οδηγίες και τηρούν συγκεκριμένες προφυλάξεις, μπορούν να ασκήθουν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της θεραπείας με καρκίνο.

SOURCE: http://www.acsm.org/public-information/articles/2016/10/07/exercise-during-cancer-treatment

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ (ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ