Καρκίνος του δέρματος… η αυτοεξέταση σώζει

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση ή ακόμη και σε θάνατο. Αν όμως αντιμετωπιστεί εγκαίρως είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμος.

Μία ετήσια εξέταση από τον γιατρό σας σε συνδυασμό με την αυτοεξέταση κάθε τρεις μήνες είναι ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσετε έγκαιρα τα τυχόν σημάδια που προειδοποιούν για τους βασικούς τύπους του καρκίνου του δέρματος:

  • Το βασυκυτταρικό επιθηλίωμα
  • Το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα
  • Το κακοήθες μελάνωμα.

Εξετάστε το πρόσωπο σας ειδικά την μύτη, τα χείλη, το στόμα και τα αφτιά εμπρός και πίσω. Χρησιμοποιήστε ένα ή δύο καθρέπτες για να έχετε καθαρή εικόνα.

Εξετάστε πολύ προσεκτικά το τριχωτό της κεφαλής, χρησιμοποιώντας ένα σεσουάρ για να χωρίσετε σωστά τις τούφες των μαλλιών σας και ένα καθρέπτη. Εάν χρειαστεί ζητήστε την βοήθεια κάποιου φίλου ή μέλους της οικογενείας σας.

Δώστε προσοχή στα χέρια, στις παλάμες και στην ράχη του χεριού, ανάμεσα στα δάκτυλα και κάτω από τα νύχια, συνεχίστε μέχρι τους καρπούς ελέγχοντας εσωτερικά και εξωτερικά μέχρι και τα αντιβράχια.

Όρθιοι μπροστά σε ένα ολόσωμο καθρέπτη ξεκινήστε από τους αγκώνες να ανεβαίνετε προς τους ώμους ελέγχοντας όλη την επιφάνεια του μπράτσου – μην ξεχνάτε τις μασχάλες.

Στην συνέχεια επικεντρώστε την προσοχή σας στο λαιμό και στον θώρακα. Οι γυναίκες σηκώστε το στήθος για να δείτε το κάτω μέρος.

Με την πλάτη γυρισμένη σε ένα ολόσωμο καθρέπτη και την βοήθεια ενός μικρότερου ελέγξτε τον αυχένα σας, τους ώμους, το επάνω μέρος της πλάτης και οποιοδήποτε σημείο το οποίο δεν ήταν ορατό στο βήμα.

Εξακολουθήστε με την βοήθεια των δύο καθρεπτών στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γλουτούς και τις γάμπες.

Καθισμένοι σε μία καρέκλα ακουμπήστε μπροστά σε ένα σκαμπό το ένα πόδι κάθε φορά με τη βοήθεια του καθρέπτη ελέγξτε προσεκτικά τα γεννητικά όργανα και στην συνέχεια τα πόδια από τους μηρούς ως την κνήμη, τους αστραγάλους, το επάνω μέρος του ποδιού, ανάμεσα από τα δάκτυλα, τις άκρες των δακτύλων και κάτω από τα νύχια. Τέλος στα πέλματα και στις φτέρνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ