Τι θα αφήναμε πίσω µας αν ξέραμε ότι πολύ σύντομα θα πεθάνουμε; Αν αύριο χανόμασταν, ποια θα θέλαμε να είναι η κληρονομιά µας; Ο θεσμός της «Τελευταίας διάλεξης», διαδεδομένος στις ΗΠΑ, απευθύνεται σε προσωπικότητες της επιστήμης και της τέχνης, που καλούνται να αναλογιστούν γύρω από τα σημαντικά γεγονότα της ζωής, καθώς και σε ο,τι αποκόμισαν, σε ο,τι έμαθαν από την πείρα τους.
Όταν ζητήθηκε από τον Ράντυ Πάους (Randy Pausch), βραβευμένο καθηγητή της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Κάρνεγκι Μέλον (Carnegie mellon), να δώσει µια τέτοια διάλεξη, δε χρειάστηκε να φανταστεί ότι θα ήταν η τελευταία του, καθώς λίγο καιρό πριν του είχε διαγνωστεί ανίατος καρκίνος.
Η διάλεξη όμως που έδωσε, με τίτλο «Πραγματοποιώντας τα παιδικά σου όνειρα», δεν αφορούσε στο θάνατο. Είχε να κάνει με τη σημασία του να ξεπερνάς τα εμπόδια, να εκπληρώνεις τα δικά σου όνειρα, αλλά και να βοηθάς να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα των άλλων, να αξιοποιείς την κάθε στιγμή γιατί «ο χρόνος είναι το µόνο που έχουμε. Και ίσως µια μέρα ανακαλύψουμε ότι έχουμε λιγότερο απ’ όσο νομίζουμε». Η διάλεξη αφορούσε τη ζωή.
Το βίντεο της διάλεξης του Ράντυ Πάους αναρτήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι του πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον, το Δεκέμβρη του 2007. Τρια χρόνια μετά, περισσότερες από δώδεκα εκατομμύρια προβολές έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ το σχετικό βιβλίο που εξέδωσε παρέμεινε για εβδομάδες στη λίστα των πιο ευπώλητων βιβλίων στις ΗΠΑ.
Η «τελευταία διάλεξη» συνδυάζει τη σοφία, την έμπνευση και το χιούμορ, δίνοντας ένα σπουδαίο μάθημα ζωής γραμμένο µε ανεξίτηλο μελάνι…
Απόδοση διαλόγων από τη Ζωή Σιάπαντα,