Για πολλά χρόνια οι ασθενείς με καρκίνο προβληματίζονταν και αγωνιούσαν για τις αλλαγές στην μνήμη, την αντίληψη και προσοχή που βιώνουν πριν, κατά την διάρκεια ή μετά την θεραπεία για τον καρκίνο. Είναι σαν να έχει γεμίσει ο εγκέφαλος τους ομίχλη και όλα να γίνονται πια πιο αργά. Αυτό το φαινόμενο έχει ονομαστεί ως CHEMO BRAIN, δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ο «Χήμειο-Εγκέφαλος».
Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οι αλλαγές στις νοητικές λειτουργίες που παρατηρούν οι ασθενείς με καρκίνο είναι μια πραγματικότητα! Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μπορεί να κρατήσει για λίγο ή περισσότερο καιρό, ακόμη και χρόνια μετά την θεραπεία. Επηρεάζει την καθημερινότητα και χρειάζεται αρκετή προσπάθεια έτσι ώστε οι ασθενείς να ανταπεξέλθουν στην καθημερινή ρουτίνα, στην δουλειά, στις σχέσεις τους κτλ
Πώς να διαχειριστεί κάποιος τον «Χήμειο-Εγκέφαλο»;
- Χρησιμοποιώντας ένα ημερολογιακό πλάνο όπου θα καταγράφονται όλα τα σημαντικά της εβδομάδας.
- Εξασκώντας τον εγκέφαλο. Διαβάζοντας βιβλία, λύνοντας παζλ, μαθαίνοντας μια νέα γλώσσα κτλ
- Ξεκούραση, ανάπαυση, χαλάρωση….
- Λίγη Κίνηση καθημερινά. Έστω και λίγο περπάτημα ή μια βόλτα με τον σκύλο…
- Καθημερινή Ρουτίνα. Η ύπαρξη μιας καθημερινή ρουτίνας κάνει τα πράγματα πιο προβλέψιμα
- «Ένα μέρος για τα κλειδιά». Η ύπαρξη ενός σημείου όπου θα έχει οριστεί πως θα αφήνονται πράγματα που «χάνονται» πιο συχνά όπως είναι τα κλειδιά ή το πορτοφόλι
- Αποφυγή των ταυτόχρονων παράλληλων δραστηριοτήτων (Multi-task).
- Καθορισμός και καταγραφή της απώλειας μνήμης. Ένα σημειωματάριο είναι ο καλύτερος βοηθός καταγραφής του τι συμβαίνει καθημερινά.
- Ας φάμε περισσότερα λαχανικά. Έρευνες δείχνουν ότι βοηθούν την μνήμη.
- Ας μιλήσουμε και ας ζητήσουμε βοήθεια….Από τον γιατρό, από τους φίλους και συγγενείς.
Είναι σημαντικό να είναι ενημερωμένο το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον για τις νοητικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ασθενής έτσι ώστε να μην τον ενοχοποιούν.
Δεν φταίει που ξεχνά….το γεγονός είναι πως ξεχνά…και πως μπορούμε να βοηθήσουμε….