Είμαι η Κωνσταντίνα 35 χρονών και θα σας πω τη δική μου ιστορία.

Ήμουν 20 χρόνων, προληπτικά έκανα μόνη μου μια ψηλάφηση στο στήθος . Ξεκίνησα λοιπόν να ψηλαφώ με τα δάχτυλα μου και έπιασα ένα μικρό όγκο στον αριστερό μαστό.

Πέρασαν 14 χρόνια από τότε που έδωσα τη δική μου μάχη.  Αισθάνομαι  ευγνώμων και  τυχερή που μπορώ να χαμογελάω και πάλι, να χαίρομαι την κάθε στιγμή, να χαίρομαι τη ζωή που κέρδισα μετά από δύο μάχες με τον καρκίνο του μαστού. Είμαι η Κωνσταντίνα 35 χρονών και είμαι εδώ για να σας πω κι εγώ την δική μου ιστορία.
Ήμουν 20 χρόνων, προληπτικά έκανα μόνη μου μια ψηλάφηση στο στήθος . Ξεκίνησα λοιπόν να ψηλαφώ με τα δάχτυλα μου και έπιασα ένα μικρό όγκο στον αριστερό μαστό.  Κατευθείαν έκλεισα ραντεβού σε γιατρό. Την επόμενη μέρα πήγα και όντως διαπίστωσε ότι υπάρχει ένας όγκος. Αρχικά υπέθεσε ότι είναι κάποιο αδένωμα, λόγο ηλικίας είχε αποκλείσει κάθε πιθανότητα να είναι κάτι σοβαρό  αλλά για να σιγουρευτούμε, έκανα και έναν υπέρηχο.
Στον υπέρηχο όμως είδε κάτι άλλο απ’ αυτό που περίμενε. Για να είμαστε απόλυτα σίγουροι έκανα και μια μαστογραφία. Έδειξε ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν το πίστευα, δεν φανταζόμουν σ’ αύτη την ηλικία ότι θα μου συνέβαινε κάτι τέτοιο.
Από κει ξεκίνησαν όλα. Με τους γονείς μου ξεκινήσαμε να ψάχνουμε γιατρούς, χειρουργούς κτλ. Λίγες μέρες μετά έγινε η βιοψία και περιμέναμε τα αποτελέσματα. Προσπαθούσα να είμαι ψύχραιμη, να σκέφτομαι  θετικά και ότι όλα θα πάνε καλά. Τα αποτελέσματα βγήκαν.  Δεν πίστευα ότι ζούσα αυτή την κατάσταση.  Είχα πάντα την υγεία μου δεδομένη.
Βγήκαμε από το ιατρείο και ήμασταν σε μια κατάσταση ποιος να συμπαρασταθεί σε ποιον.  Είχα όμως μέσα μου κρυμμένη  μια δύναμη που την κρατούσα γι’ αυτή τη στιγμή. Και με τη δύναμη των δικών μου ανθρώπων έγινε υπερδύναμη.
Σαν να πάτησα ένα κουμπάκι και ξαφνικά άλλαξαν όλες οι άσχημες σκέψεις μου. Σκεφτόμουν όμορφα πράγματα, ότι θα έχω και πάλι την υγεία μου και ότι θα έχω πολλές  χαρές ακόμη να περιμένω.  Ακολούθησε χειρουργείο, αφαίρεση μαστού, χημειοθεραπείες και ορμονοθεραπεία.
Μαζί με τις παρενέργειες  υπήρξαν αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση, κάτι που επηρεάζει την ψυχολογία. Το είδα όμως πιο χαλαρά.  Πρώτα απ’όλα η υγεία μου. Σκέφτηκα ότι όλο αυτό γίνεται για το καλό μου και τα μαλλιά είναι κάτι που θα αλλάξει κι αυτό μαζί με την υγεία μου.
Συμβιβάστηκα με την εικόνα μου, αγάπησα τον εαυτό μου έτσι όπως ήταν, τον φρόντιζα, φρόντιζα την εμφάνιση μου για να αισθάνομαι εγώ καλά και για εμένα και για τους δικούς μου ανθρώπους. Η μπόρα είχε περάσει όλα πήραν το δρόμο τους προς το καλύτερο, όλα πήγαν πάρα πολύ καλά. Από κει και πέρα έκανα πάντα τον τακτικό έλεγχο. Τα χρόνια περνούσαν χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι τότε.
Πέρασαν 11 χρόνια  2015, μια εβδομάδα πριν αρραββωνιαστώ τον καλό μου. Έναν άνθρωπο υπέροχο. Πάντα δίπλα μου. Μετά από μια ψιλάφηση και ενώ πριν λίγο καιρό είχα κάνει τις εξετάσεις μου, έπιασα πάλι έναν όγκο. Τις επόμενες μέρες  τα γνωστά… γιατροί, εξετάσεις, βιοψία κτλ.
Είχε κάνει τοπική υποτροπή.
Η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν » Όχι πάλι..γιατί;«, γιατί έτσι ήταν να γίνει . Το ποιός θα νικήσει όμως θα το καθορίσω εγώ. Γιατί; Γιατί μπορώ και θα τα καταφέρω.
Αυτή τη φορά ήμουν με το στήριγμα μου. Είχε γίνει και ο προσωπικός μου κομμωτής. Γελούσαμε όταν με κούρευε για να το κάνουμε πιο εύκολο. Απίστευτη η δύναμη και η στήριξη  που πήρα. Ξεκίνησα πάλι χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες και ορμονοθεραπεία.
Πέρασε όμως  κι αυτό και τώρα είμαι εδώ, είμαι πάρα πολύ καλά, το πάλεψα,  τα κατάφερα και έχω και πάλι την υγεία μου. Με πίστη, δύναμη, στήριγμα τον άντρα μου,  τους γονείς μου και τους φίλους μου, πολύ χαμόγελο και  χωρίς φόβο.
Πάντα θα στέλνω αυτό  το μήνυμα στις γυναίκες,  θα το υπενθυμίζω σε κάθε συζήτηση, σε κάθε τι έχει σχέση με τον καρκίνο του μαστού και την πρόληψη. Η ενημέρωση και η γνώση είναι η καλύτερη άμυνα.
Η πρόληψη και έγκυρη διάγνωση είναι η καλύτερη θεραπεία. Αυτοεξέταση και ο τακτικός έλεγχος σώζουν ζωές.  Όταν κάνουμε τη σωστή πρόληψη, τα χρόνια θα περνάνε όμορφα.
Για τη γυναίκα που νοσεί η ενημέρωση, η στήριξη από το περιβάλλον της και από γυναίκες που νόσησαν είναι δύναμη, είναι το Α και το Ω στη μάχη που δίνει, να ξεπεράσει τους φόβους, να αποκτήσει δύναμη και υπομονή.
Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται.