Ο ρόλος του καφέ στην υγεία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα που απασχολούν τους επιστήμονες και στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόσημο φαίνεται να είναι θετικό, αφού τα οφέλη του είναι αποδεδειγμένα για την καρδιά, τα νεφρά αλλά και τον εγκέφαλο
Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα έρχονται να επισημάνουν την ευεργετική επίδραση του καφέ για το συκώτι , αφού διαπιστώθηκε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων έως και κατά 70%.
Σε στρογγυλή τράπεζα που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής στο Λονδίνο, παρουσία ιατρών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων συλλόγων από επτά ευρωπαϊκές χώρες, συζητήθηκαν τα τελευταία επιστημονικά νέα σχετικά με την επίδραση του καφέ στο συκώτι.
Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ειδικοί είναι ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο διαφόρων παθήσεων στο συκώτι, όπως ο καρκίνος και η κίρρωση.
Συγκεκριμένα:
– Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με 40% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου στο συκώτι.
– Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με 25-70% μικρότερο κίνδυνο κίρρωσης.
– Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου (NAFLD).
– Η μικρή κατανάλωση καφέ συνδέεται με 25-60% και η μεγάλη κατανάλωση καφέ με έως και 65% μικρότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων στο συκώτι γενικότερα.
«Οι παθήσεις που εμφανίζει το συκώτι θεωρούνται “σιωπηλός δολοφόνος”, αφού δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα μέχρι να προχωρήσουν αρκετά» αναφέρει η Τζούντι Ρις από το Βρετανικό Ίδρυμα για το Συκώτι και προσθέτει: «Ο καφές είναι ένα μέσο εύκολα προσβάσιμο από όλους και η τακτική κατανάλωση μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πρόληψη –ή και στην αναχαίτιση σε ορισμένες περιπτώσεις– των παθήσεων που πλήττουν το συκώτι. Είναι μια καθημερινή συνήθεια που μπορεί εύκολα να υιοθετήσει κάποιος».