Το συνέδριο με τίτλο «Από τη Χημειοθεραπεία στη Μοριακή Στόχευση – Μετάβαση στην Ιστορία της Αντινεοπλασματικής Θεραπείας» διοργανώνεται από την Εταιρεία «Καρκίνος: Εκπαίδευση, Έρευνα και Κλινική Πράξη» σε συνεργασία με το Α’ Παθολογικό-Ογκολογικό τμήμα του «Αγίου Σάββα», τη Μονάδα Γυναικολογικού Καρκίνου του «Έλενα Βενιζέλου» και το Παθολογικό-Ογκολογικό τμήμα του «Μεταξά», υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας. Θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel στις 8-10 Δεκεμβρίου 2017. Μιλάμε με τον Αλέξανδρο Αρδαβάνη, διευθυντή Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», ο οποίος εκπροσωπεί και τους Νικόλαο Ζήρα, Μιχάλη Νικολάου και Αλέξανδρο Τζοβάρα από την Εταιρεία «Καρκίνος, Εκπαίδευση, Έρευνα και Κλινική Πράξη».
-Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην ογκολογία;
Ζούμε μια συναρπαστική εποχή. Τις τελευταίες δύο-τρεις δεκαετίες, η θεραπεία του καρκίνου, όπως και πολλών άλλων ομάδων νοσημάτων προχωρεί με άλματα σε ένα αναπεπταμένο αλλά και ολισθηρό πεδίο όπου οι απογοητεύσεις παραμονεύουν σε κάθε βήμα της θριαμβευτικής πορείας προς τη «νίκη κατά του καρκίνου». Πλήθος νέων προϊόντων της βιοτεχνολογίας μπαίνει ορμητικά στο προσκήνιο διεκδικώντας μια θέση στη θεραπευτική. Μετά από μια εικοσαετία επιτυχών πληγμάτων κατά του καρκίνου, οφειλομένων στην ανάπτυξη πλήθους καινοτόμων βιολογικών φαρμάκων, η περίοδος που διανύουμε φαίνεται πως είναι η «χρυσή εποχή» της ανοσοθεραπείας. Με την ανοσοθεραπεία, ένα επίκεντρο όνειρο της Ιατρικής και γενικότερα της Επιστημονικής Κοινότητας μοιάζει να πραγματώνεται. Η βιοτεχνολογία είναι πλέον σε θέση να «ξεκλειδώνει» την ανοσία του οργανισμού και να την στρέφει εναντίον του καρκίνου με θεαματικά αποτελέσματα σε ολοένα περισσότερες μορφές καρκίνου. Ωστόσο υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα να διανυθεί και πολλά εμπόδια να υπερπηδηθούν. Από την άλλη πλευρά η διαρκής εξέλιξη απαιτεί συνεχή ιατρική εκπαίδευση με αποτέλεσμα η παθολογική ογκολογία να είναι η ειδικότητα με το μεγαλύτερο ποσοστό εργασιακής εξουθένωσης (burnout). Επίσης παρότι η πρόσβαση στην ενημέρωση είναι πλέον ανοικτή για όλους σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε οι ασθενείς πρέπει να προσέχουν τις παντός είδους «Σειρήνες»: τόσο τους ψευδο-ογκολόγους όσο και τους ογκολόγους που καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες.
-Πόσο αναγκαία είναι για τους γιατρούς η σε βάθος γνώση της βιολογίας του καρκίνου;
Έχει υπολογιστεί πως στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα η θεραπεία για τον καρκίνο θα είναι απολύτως εξατομικευμένη, δηλαδή τα φάρμακα μοριακής στόχευσης θα αποτελούν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των αντικαρκινικών θεραπειών. Είναι πιθανόν ότι σε όχι πολλά χρόνια από σήμερα θα βλέπουμε την εποχή της χημειοθεραπείας ως «προϊστορία» της θεραπείας του καρκίνου. Μπορούμε όμως να «πετάξουμε» το καθιερωμένο; Η κυτταροτοξική χημειοθεραπεία αναμένεται ότι θα εξακολουθήσει για πολλά ακόμα χρόνια να έχει κεντρικό ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου. Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούμε ότι όλα σχεδόν τα παλαιότερα και σύγχρονα «συμβατικά» αντινεοπλασματικά φάρμακα είναι και αυτά «στοχευτικά». Νομίζω πως το σημαντικότερο στοίχημα για τον ογκολόγο στις μέρες μας είναι να καθορίσει θεραπευτικούς αλγορίθμους για κάθε ασθενή εξατομικευμένα, συνδυάζοντας τις υφιστάμενες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες με την κλινική εμπειρία. Στη μάχη κατά του καρκίνου δεν περισσεύει κανένα φάρμακο, καμία ιατρική τεχνική.
συνέχεια της συνέντευξης :
δείτε και το παρακάτω βίντεο :
ΔΕΊΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ Livemedia.gr