Καρκίνος θυροειδούς που διαγιγνώσκεται στην εγκυμοσύνη

Ο Γενικός Χειρουργός Γεώργιος Σακοράφας μας μιλάει για τον καρκίνο του θυροειδούς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η χαρά της επικείμενης μητρότητας επισκιάζεται από την λέξη «καρκίνος» που στο μυαλό πολλών σηματοδοτεί έναν μαραθώνιο αγώνα για την επιβίωση…
Είναι έτσι;
Κατ΄ αρχάς η πρόγνωση των περισσοτέρων μορφών καρκίνου του θυρεοειδούς είναι εξαιρετική με ποσοστά 10ετούς επιβίωσης που φθάνουν ακόμη και στο 100 % (στα αρχικά στάδια). Η λέξη «καρκίνος» στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει την ίδια «βαρύτητα» από άποψη πρόγνωσης με άλλες μορφές καρκίνου, καθώς ο διαφοροποιημένος καρκίνος θυρεοειδούς (θηλώδης και θυλακιώδης) είναι μία εξαιρετικά ιάσιμη μορφή καρκίνου. 
Τι γίνεται λοιπόν όταν η διάγνωση τίθεται στην διάρκεια της κύησης;

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Τα όσα θα αναφερθούν στη συνέχεια ισχύουν για τον διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς (θηλώδη και θυλακιώδη).

  • Όταν λοιπόν η διάγνωση τεθεί στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, τότε υπάρχει η δυνατότητα να γίνει το χειρουργείο στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της κύησης. Η επέμβαση στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει με ασφάλεια και για την μητέρα και για το παιδί (έμβρυο).
  • Όταν η διάγνωση τεθεί στη διάρκεια του τρίτου τρίμηνου της κύησης τότε η πιο λογική επιλογή είναι να καθυστερήσει η επέμβαση και να γίνει μετά τον τοκετό. Το ίδιο θα μπορούσε να συζητηθεί και όταν η διάγνωση τίθεται στη διάρκεια του 2ου τριμήνου της κύησης.
    Τα παραπάνω ισχύουν σαν γενικοί κανόνες, στους οποίους υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, που θα πρέπει να συζητούνται με τον χειρουργό ενδοκρινών αδένων.
    Όσον αφορά τις πολύ σπανιότερες μορφές καρκίνου θυρεοειδούς (π.χ. μυελοειδές) εκεί το χειρουργείο επείγει περισσότερο και καλά είναι να μην καθυστερήσει για μετά τον τοκετό, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα (συγκεκριμένα λεμφαδενική διασπορά της νόσου).

—————————————————————————————————

Γράφει ο Γεώργιος Σακοράφας

ΓΕΨΡΓΙΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ

Γενικός χειρουργός με ιδιαίτερη εμπειρία στη χειρουργική θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών. Έχει εκτελέσει περί τις 1200 ολικές θυρεοειδεκτομές (σε 65 εξ αυτών με λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου) και περί τις 80 επεμβάσεις για την αντιμετώπιση υπερπαραθυρεοειδισμού. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία και στην αντιμετώπιση ασθενών που για διάφορους λόγους παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες (π.χ.πολλαπλές επανεπεμβάσεις, λίαν ευμεγέθεις βρογχοκήλες με μεγάλου βαθμού κατάδυση στο μεσοθωράκιο, εκτεταμένη προσβολή λεμφαδένων τραχήλου από καρκίνο θυρεοειδούς, υποτροπές κλπ). Έχει επίσης εκτελέσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων γενικής χειρουργικής (ενδοκοιλιακές επεμβάσεις π.χ. για καρκίνο στομάχου, παχέος εντέρου, οπισθοπεριτοναϊκά σαρκώματα, λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, επεμβάσεις μαλακών μορίων, μαστού, κήλες κοιλιακού τοιχώματος κλπ). Έχει δημοσιεύσει περί τις 220 εργασίες σε ξενόγλωσσα περιοδικά υψηλού κύρους και περί τις 90 εργασίες σε ελληνικά ιατρικά περιοδικά