Επικοινωνία με τον ογκολόγο σας

Ο ογκολόγος σας γνωρίζει ότι εσείς αγωνιάτε για τη ζωή σας η τη ζωή του ανθρώπου σας και σίγουρα θα δείξει υπομονή και κατανόηση. Εάν όχι τότε μάλλον επιλέξατε λάθος ιατρό

 

Ο ογκολόγος θα πρέπει να σας αφιερώσει το χρόνο που χρειάζεστε μέχρι να έχετε ικανοποιητικές απαντήσεις σε όλα σας τα ερωτήματα αλλά και να σας εξηγήσει αναλυτικά τις θεραπευτικές επιλογές. Παρακάτω αναφέρονται μερικές συμβουλές ώστε να «επικοινωνήσετε» καλύτερα με τον ογκολόγο σας:

  • Ενημερώστε τον ογκολόγο σας για όσα δεν καταλάβατε και ζητήστε του μια πιο αναλυτική περιγραφή ή να σας εξηγήσει άγνωστες ιατρικές λέξεις. Μερικές φορές, ο ογκολόγος σας μπορεί να σας δείξει μια εικόνα, ένα σχέδιο ή να σας δώσει ένα παράδειγμα.
  • Γράψτε τις ερωτήσεις σας πριν το ραντεβού. Αυτό μπορεί να μειώσει το επίπεδο του στρες και θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επίσκεψή σας.

    ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

  • Έχετε μαζί σας ένα σημειωματάριο ή ένα μαγνητόφωνο στο ραντεβού. Κατά τη διάρκεια του ραντεβού, γράψτε τις απαντήσεις του ογκολόγου σας, ή ζητήστε από κάποιο μέλος της οικογένειας σας ή ένα φίλο να είναι μαζί σας, ώστε να σας βοηθήσει να θυμηθείτε καλύτερα τις απαντήσεις του ιατρού σας.
  • Εάν σας ενδιαφέρει να αναζητήσετε μια δεύτερη γνώμη, ενημερώστε τον ογκολόγο σας. Οι περισσότεροι κατανοούν πλήρως την αξία μιας δεύτερης γνώμης και δεν θα παρεξηγήσουν τις προθέσεις σας. Είναι δικαίωμα σας, ίσως και υποχρέωσή σας, να έχετε μια δεύτερη γνώμη. Ο ιατρός σας μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να σας προτείνει κάποιον συνάδελφο του. Πρέπει να θυμάστε ότι θα περάσετε πολλά χρόνια σε στενή επαφή, συχνά και καθημερινή, με τον ογκολόγο σας, όχι μόνο λόγω της θεραπείας αλλά και της πολύχρονης παρακολούθησης την οποία όλοι οι καρκινοπαθείς πρέπει να έχουν. Επομένως : πρέπει να αισθάνεστε «άνετα» με τον ογκολόγο που έχετε επιλέξει, να μπορείτε να συνεννοηθείτε και να του έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη.
  • Ρωτήστε τον ογκολόγο σας που μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες ή κάποιο έντυπο υλικό για τη νόσο σας.
  • Συζητήστε μαζί του πληροφορίες που έχετε βρει στο διαδίκτυο ή σε βιβλία ή περιοδικά. Δεν είναι όλες οι πληροφορίες ακριβείς και αξιόπιστες και σίγουρα θα δυσκολευτείτε να κατανοήσετε πολλές από αυτές.

    ΠΗΓΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ