Ο καρκίνος μέσα στο εργαστήριο …

Πέρα από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές υπάρχουν και πολλοί άλλοι επαγγελματίες υγείας, που δίνουν και αυτοί τη μάχη τους με το καρκίνο και έχουν τις δικές τους αγωνίες… η Δέσποινα μας μιλά από την πλευρά του Παρασκευαστή !

Καλησπέρα σας από την πανέμορφη Κύπρο. Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σας εξιστορήσω τι βιώνω καθημερινά. Εγώ ζω τον καρκίνο από μια άλλη πλευρά όχι από την πλευρά της ασθενούς.

Δουλεύω σε ιστοπαθολογικό εργαστήριο εδώ  και κάτι μήνες και όλοι οι ιστοί και οι καρκίνοι περνάνε από τα δικά μου χέρια προτού φτάσουν στο μικροσκόπιο των ιστοπαθολόγων. Τι θέλω να πω με αυτό. Όλοι οι ιστοί και τα δείγματα που αφαιρούνται είτε είναι μαστοί από μαστεκτομή ή όγκοι ή αφαίρεση μήτρας περνάνε από μια ειδική επεξεργασία και μετά καταλήγουν στα χέρια των γιατρών για τελικό πόρισμα.

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ, όταν ένας ιστός (για τον οποίο ακόμα δεν γνωρίζουμε αν είναι καρκίνος ή όχι) έρχεται στα δικά μου χέρια τον κόβω στο λεγόμενο για μας «Μικροτόμο».  Αν δεν κόψω σωστά τον ιστό, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο καρκίνος να είναι πιο βαθιά από κει που έκοψα εγώ,  με αποτέλεσμα να δοθεί στον ασθενή λάθος πόρισμα. Σαφώς και με γυμνό μάτι δεν μπορώ να γνωρίζω που μπορεί να βρίσκεται ο καρκίνος όμως πρέπει να κόψω τον ιστό όσο πιο βαθιά γίνεται για περισσότερες πιθανότητες.  Υπάρχουν βέβαια  δείγματα που έρχονται στο εργαστήριο μου που είναι μόλις 1 χιλιοστό,  άρα εγώ πρέπει να το κόψω χωρίς να κάνω το παραμικρό λάθος.

Ο ιστοπαθολόγος θα βγάλει το πόρισμα στο μικροσκόπιο σύμφωνα με το πλακάκι που θα του δώσω εγώ,  άρα αντιλαμβάνεστε πόσο υπεύθυνη είναι η δουλειά  μου και κυρίως πόση συγκέντρωση χρειάζεται για να μην καταστρέψω την ζωή ενός ανθρώπου και της οικογένειας του.

Δεν ξέρετε πραγματικά πόσες νύχτες έμεινα άυπνη με την έγνοια και την σκέψη ότι ίσως σήμερα να μην έδωσα στους γιατρούς τον κατάλληλο σε βάθος ιστό για το πόρισμα διότι όπως σας εξήγησα παίζονται όλα πάνω στο χιλιοστό του δείγματος μου.

Δύναμη και κουράγιο εύχομαι στα άτομα αυτά και πραγματικά σας μιλώ εύχομαι ο καρκίνος μια μέρα να μην υπάρχει κι ας μείνω άνεργη. Τα φιλιά μου από την πανέμορφη Κύπρο.

Δέσποινα…