Νέα αντικαρκινική θεραπεία

Νέα ελπιδοφόρος αντικαρκινική θεραπεία άρθρο της Καθημερινής

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μία νέα διαδικασία προκειμένου να θανατώνουν τα καρκινικά κύτταρα, η οποία πιστεύουν ότι θα είναι πιο αποτελεσματική από τις υπάρχουσες μεθόδους. Οι τεχνικές που ήδη υπάρχουν δεν κατορθώνουν να σκοτώνουν πάντα τα καρκινικά κύτταρα και έτσι η ασθένεια επανεμφανίζεται ύστερα από λίγο καιρό. Η νέα μέθοδος, η οποία ονομάζεται ανεξάρτητος κυτταρικός θάνατος κασπάσης (CICD), οδήγησε στην πλήρη ίαση καρκινικών όγκων στα πειραματικά μοντέλα.

Απόπτωση

Οι περισσότερες αντικαρκινικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία, λειτουργούν σκοτώνοντας καρκινικά κύτταρα με τη διαδικασία της απόπτωσης, που ενεργοποιεί πρωτεΐνες, τις λεγόμενες κασπάσες, οδηγώντας στον καρκινικό θάνατο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, κάποια καρκινικά κύτταρα επιβιώνουν, ενώ η θεραπεία μπορεί να έχει και παρενέργειες. Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης προσπάθησε να βρει νέα θεραπεία που να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς, όμως, να έχει τόσο μεγάλη τοξικότητα.

Οπως λέει ο δρ Στίβεν Τάιτ του Cancer Research UK, «Η έρευνα μας έδειξε ότι ο ανεξάρτητος κυτταρικός θάνατος κασπάσης, αλλά όχι η απόπτωση, οδήγησε σε πλήρη ίαση των όγκων. Ιδιαίτερα σε συνθήκες μερικής θεραπευτικής ανταπόκρισης, τα πειράματα μας έδειξαν ότι η πυροδότηση του ανεξάρτητου κυτταρικού θανάτου κασπάσης, αντί για την απόπτωση, μπορεί να είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας του καρκίνου».

Αντίθετα με την περίπτωση της απόπτωσης, που είναι σιωπηλή μορφή κυτταρικού θανάτου, όταν τα κύτταρα πεθαίνουν λόγω του ανεξάρτητου κυτταρικού θανάτου κασπάσης, ειδοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα με την απελευθέρωση πρωτεϊνών φλεγμονής. Το ανοσοποιητικό σύστημα στη συνέχεια μπορεί να σκοτώσει τα υπολειπόμενα κύτταρα του όγκου που διέφυγαν της αρχικής θεραπείας. Οι ερευνητές, προκειμένου να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα, καλλιέργησαν στο εργαστήριο καρκινικά κύτταρα από καρκίνο του παχέος εντέρου τα οποία σκότωσαν με τη μέθοδο του ανεξάρτητου κυτταρικού θανάτου κασπάσης, αλλά πιστεύουν ότι η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες μορφές καρκίνου.

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ